Egyre biztosabbá válik a szeptemberi Fed-kamatcsökkentés, és vélhetően az ezzel kapcsolatos átárazódások szemtanúi lehetünk. Ezzel együtt a délután közzétett tengerentúli adatok, az ipari termelés és a lakáspiaci mutatók is kedvezően, a várakozásokat meghaladó módon alakultak.

Ma reggel is 1,093 körül járt az EURUSD jegyzése. Csütörtökön az Európai Központi Bank kamatdöntésére és emellett az amerikai munkapiaci adatokra figyelünk.

Enyhén erősödött a forint, EUR/HUF

Tegnap erősödni tudott a forint az euróval szemben: nagyjából egy egységet hozott a magyar deviza a közös fizetőeszközön. Ebben a dollár újbóli gyengélkedése is szerepet játszhatott. Ma reggel már a 390-es szintet közelíti az EURHUF árfolyam jegyzése.

Ha az árfolyam a 390-es szint körül marad a következő napokban, úgy jelentősen megnőhet a keddi kamatvágás esélye. Ezzel együtt a türelem, az óvatosság és az új szakasz meghirdetése miatt hitelességi kérdés is a kamatkondíciókon túl, hogy szigorú maradjon a jegybank.

A csökkenő amerikai készletadatra emelkedett a kőolaj

A kőolaj ára nőtt a világpiacon, miután az EIA adatai szerint 4,87 millió hordóval csökkent az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten. Az amerikai nyersolaj készlet jelenleg az 5 éves szezonálisan kiigazított átlagos mennyiség alatt van.

Az emelkedéshez hozzájárult, hogy a határidős árrések nőttek, a két közeli Brent árjegyzés között 1 dolláros a különbség, ami mutatja, hogy rövid távon erős nyersolaj keresletre számít a piac. Az olaj határidős piaca backwardation állapotban van, vagyis a közeli határidős árak meghaladják a távolabbi árjegyzéseket. Ez rövidtávon az árak emelkedését sugallja.

Ismét csúcsközelben az arany ára, a piac a Fed kamatcsökkentésében hisz

Az arany árfolyama ismét a mindenkori maximum közelében van, miután erősödik a spekuláció, hogy a Fed nagyobb mértékű kamatvágásba kezd idén, mint arra korábban számítani lehetett. A csökkenő inflációról szóló adatok segítették ezt a hangulatot.

A Fed mellett az amerikai választás körüli bizonytalanság és a geopolitikai feszültség is növelte az arany iránti keresletet. A befektetők szerint a kínai és más BRIC országok jegybankjai ismét vásárolni fogják a nemesfémet.


Pénzügy