Gyakran történhetnek olyan események, amelyek miatt a papíron gyönyörűen megtervezett folyamatok sorrendje egyik pillanatról a másikra megváltozik. Úgy is mondhatjuk, hogy minden a feje tetejére áll.

Az utóbbi évben például azt láthattuk, hogy a covid miatt kialakult világjárvány teljesen összekuszálta az ellátási láncokat. Hiába rendeltük meg mondjuk a falicsempét vagy a járólapot, sajnos nem tudták kiszállítani azokat az üzletekbe. Ilyen esetekben ezért nagyon fontos a villámgyors átszervezés, és már jó előre a kellő rugalmasság és a felkészülés a termékek szakszerű tárolásának lehetőségére.

Ha kint kell tárolni a burkolóanyagokat

Ahhoz, hogy károk nélkül tudjuk megoldani a csempék téli tárolását kültéren, vagy hogy a benti burkolási munkákat zavartalanul végezhessük vagy végeztethessük akár télvíz idején is, nagyon fontos néhány dolgot szem előtt tartanunk. Ha fagyálló a csempe vagy járólap, akkor különösebb extra védelmet nem igényel a kinti tárolásuk. Elég csak letakarni őket, hogy ne tehessen bennük semmi kárt, és óvni kell őket a fizikai behatásoktól. Mielőtt azonban a belső térben elkezdenénk velük a burkolást, mindenképpen meg kell várni, hogy felmelegedjenek, azaz a burkolandó helyiség hőmérsékletével megegyező legyen a csempetermékeké is.

Meg kell előzni a fagykárokat

Ha nem fagyálló a kint lerakott burkolóanyag, rendkívül fontos, hogy megóvjuk a nedvesedéstől. A fagyálló és a nem fagyálló csempetermékek között ugyanis van egy nagyon lényeges különbség. A nem fagyálló darabok képesek jól magukba szívni a vizet. Ez pedig a téli, igen zimankós napokon nagyon nagy galibát képes ám okozni. A víz fagyott állapotában ugyanis sokkal nagyobb teret foglal el. Ez a csempék és járólapok esetében azt jelenti, hogy a bennük lévő folyadék, ha megfagy a kinti hideg miatt, egyszerűen szétfeszítheti őket.

Ezt viszont nagyon egyszerűen megakadályozhatjuk. Ha van rá lehetőségünk, ezeket az érzékenyebb lapokat inkább ne tároljuk kültéren. Ha nincs, akkor pedig jó alaposan védjük a nedvességtől, például takarjuk le a bontatlan gyári csomagokat, vagy helyezzük egy védettebb vagy fedettebb részre.

A hőfokok jelentősége

Előfordulhat, hogy hiába választottuk ki a Csempehegyek weboldalon a megfelelő járólapot vagy zuhanykabint, a hőn áhított burkolócsapat csak a melegebb szezon után ér rá a mi helyiségeinket még csodálatosabbá varázsolni.

Hideg időben külső burkolatot lerakni csak akkor szabad, ha a hőmérséklet éjszaka +5 fok felett marad. A ragasztók kötési ideje ugyanis legalább 24 óra, ráadásul a cementbázisúak +5 fok alatt nem is használhatók.

Bent is igaz ez a +5 fokos határ. Padlófűtés esetén pedig a padló hőmérsékletének körülbelül 18 fokosnak kell lennie. 


Otthon