Csak egy garzonlakás!

Annak a megállapítására, hogy mennyit kell kicsengetni mindössze egy 35 m² alapterületű garzonlakásért az egyes régióközpontokban, az Ingatlannet.hu decemberi statisztikája szolgált alapul.

Senkit sem lep meg, hogy hazánk összes régióközpontja közül Budapesten a legdrágábbak a lakások. A főváros téglaépítésű lakásainak decemberi átlagára 830 ezer Ft/m² volt, így itt egy 35 m²-es garzon átlag 29 millió forintba került. Egy ugyanekkora paraméterekkel rendelkező lakás Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben átlag 19-21 millió forintot ért tavaly decemberben.

Valamivel kedvezőbb volt a vásárlók helyzete Szegeden és Pécsen. Ezekben az egyetemi városokban egy 35 m² alapterületű téglalakást átlagosan 16-17 millió forintért lehetett megvásárolni. A régióközpontok között a legolcsóbb átlagos négyzetméterár – 380 ezer Ft/m² – Miskolcon volt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén így az általunk kijelölt garzonlakáshoz átlag 13 millió forintért lehetett hozzájutni idén nyár végén.

Egy életen át tartó spórolás?

A fentiekben bemutatott garzonok árcéduláihoz képest sokat kell dolgozni, főleg, ha havonta a nettó átlagfizetést visszük haza. A legtöbbet azoknak kell félretenniük, akik Budapesten tervezik a lakásvásárlást. A fővárosban ugyanis egy 35 m²-es garzont, azaz 29 millió forintot, 7 év 4 hónap budapesti nettó átlagbérből lehetne megvenni. Ugyan Budapesten a legmagasabb az átlagfizetés, de itt a legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak is.

Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben egy 35 m² alapterületű garzonlakás megvásárlásához az adott megye átlagfizetésének 6,5-7 évnyi megspórolására lenne szükség. A vizsgált kislakáshoz Szegeden és Pécsen már az adott megyére jellemző átlagbér körülbelül 6 évnyi félrerakása is elegendő. Miskolcon pedig egy 12 millió forint értékű minigarzon Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5 év nettó átlagbérével egyenlő.

Számításainkat a KSH adatai alapján végeztük és a teljes összeg félrerakásával számoltunk. Tehát nem vettük figyelembe az olyan rendszeres kiadásokat, mint a rezsi, az étkezés vagy éppen a szórakozás.

Sokan vágnak bele a lakásfelújítási programba

Sokan új lakás vásárlása helyett inkább egy használt lakásba fektetik a pénzüket és azt újítják fel. Egy felmérés szerint a hazai ingatlantulajdonosok 14%-a tervezi, hogy belevág a programba. Ha ez meg is valósul akkor mintegy 570 ezer házat és lakást újítanának majd fel az elkövetkezendő időszakban. Ez pedig 15 éves rekordot döntene meg – derült ki a kutatásokból.

Azt is megállapították, hogy minél kisebb a település annál nagyobb a hajlandóság a felújításra. A fővárosban a megkérdezett háztartások 12%-a, megyeszékhelyeken és kisebb városokban átlagosan 13-14%-a, a községekben pedig 18%-a tervezi, hogy felújítja meglévő otthonát. Az otthonfelújítási támogatás mellet a 2020-as évben hatályba lépő falusi CSOK is befolyásoló hatással van erre a hajlandóságra

Valamivel kedvezőbb volt a vásárlók helyzete Szegeden és Pécsen. Ezekben az egyetemi városokban egy 35 m² alapterületű téglalakást átlagosan 16-17 millió forintért lehetett megvásárolni. A régióközpontok között a legolcsóbb átlagos négyzetméterár – 380 ezer Ft/m² – Miskolcon volt. Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén így az általunk kijelölt garzonlakáshoz átlag 13 millió forintért lehetett hozzájutni idén nyár végén


Otthon