A különböző, nyílászárókat rögzítő és működtető pántok és egyéb vasalatok is ide tartoznak. Ezek a sokszor láthatatlan elemek hozzájárulnak a kényelmünkhöz. Addig általában fel sem tűnnek, amíg meg nem hibásodnak, sok bosszúságot okozva ezzel.

Mik is azok a vasalatok?

A vasalatok egy összefoglaló név, amely az ajtók, ablakok és különféle bútorok fémből készült kiegészítőit jelölik. Ilyen vasalat például az ajtók és ablakok rögzítését és nyílását, záródását biztosító fém alkatrészek. Ide tartoznak továbbá az ajtógombok, kilincsek és a fogantyúk. A vasalatok közé soroljuk továbbá a zárakat és a speciális nyílászárókat működtető síneket, görgőket. 

Az épületvasalatok között számos hagyományos és innovatív megoldást találunk, amelyek növelik a komfortérzetünket. Ha jól választjuk meg a vasalatokat, azzal akár növelhetjük a lakásunk hasznos alapterületét is. Érdemes körülnézni a piacon, ha építkezés előtt állunk.

A bútorok vasalatai

Nem csak a térelválasztó ajtókon és ablakokon elhelyezett vasalatok kapnak jelentős szerepet egy épületben. Otthonunk tele van bútorokkal. Legyen szó fiókkal vagy ajtókkal ellátott bútorokról, mindent fém alkatrészek tesznek teljessé. A fiókok kihúzhatóságát vagy a szekrényajtók nyílását vasalatok biztosítják. Görgők, sínek, pántok vagy épp fogantyú nélküli nyitást lehetővé tevő rendszerek.

Különösen modern megoldásokkal találkozhatunk a konyhabútor vasalatok között. A VasalatWebshop által forgalmazott rendszerek forradalmasítják a konyhai tárolást. Segítségükkel a konyhaszekrényekben alul és felül is többszörösére növelhetjük a tárolási kapacitást. 

Különleges nyílászáró vasalatok

Ha a lakásunk alapterülete nem túl nagy, minden négyzetcentiméter kincset ér. Egy hagyományos ajtó nyílótere sok hasznos helyet elvesz tőlünk. Erre a problémára kínálnak megoldást a speciális vasalatokkal rögzített nyílászárók.

A tolóajtók például szinte a fal síkjába nyílnak, ezért alig foglalnak helyet, amikor kinyitjuk őket. Ezeknek az ajtóknak a rögzítése történhet a falon vagy a mennyezeten is. Sőt, ha igazán stílusos tolóajtóra vágyunk, választhatunk pajtaajtót az otthonunkba. A harmonikaajtóval hasonlóan helytakarékosan választhatjuk el tereinket.

Mindig válasszunk jó minőségű vasalatokat

Amíg hibátlanul és csendesen nyílnak és záródnak az ajtóink és ablakaink, eszünkbe sem jutnak a vasalatok. Azonban amint nyikorgást hallunk, vagy akadozik a fiókunk, miközben betoljuk, fontosak lesznek ezek az apróságok. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, vásároljunk minőségi termékeket.


Munka