Mi a különbség a felnitípusok között?

Az alumínium felnik olyan ötvözetből készülnek, amelyek tartósabbak. Régen, a nyolcvanas években még a lemezfelnik voltak elterjedtebbek. Két teljes évtized telt el addig, amíg a lemezfelnik aránya lecsökkent, és teret hódítottak a magasabb minőségi szinttel rendelkező alumínium felnik.

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miért nevezhetők az acélfelnik jobb minőségűnek? Nos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy jobban ellenáll az időjárási körülményeknek. Komoly érv még az is, hogy az acélfelnik olcsóbban előállíthatóak és stílusosabbak is.

Amíg az acélfelni legfeljebb 17 collos lehet, addig az alufelninél nincs maximális limit.

Minden autóhoz lehet felnitípust rendelni?

A megfelelő felni kiválasztását a méret meghatározásával kell kezdeni. Ezt collban szokás megadni, azaz hüvelykben. Az, hogy hány centiméter egy hüvelyk, a történelem során többször is változott, jellemzően egy 2-3 cm közötti értékről volt szó. Ma már ez egy fix érték, így könnyebb a dolgunk, egy hüvelyk pontosan 2,54 centiméter.

A hétköznap használatos gépjárművek esetén 13 és 17 coll közé tehető a felniátmérő. Az átmérő mellett a szélesség a másik fontos paraméter. Ez legalább 4,5, legfeljebb 7 coll egy hagyományos autó esetében. A pontosság megköveteli, hogy fél számokkal is dolgozzunk.

Léteznek online felnikeresők, ahol megnézheted, hogy a te autódhoz milyen felniméret passzol. Ezek a keresők olyan űrlapok, ahol ha megadod azt, hogy milyen márkájú a kocsi, valamint a pontos típusát és azt, hogy mikor gyártották, akkor megkapod, hogy milyen felnit érdemes keresned hozzá. Előfordulhat, hogy azt is megtudhatod így, hogy milyen gyári méretek tartoznak egy adott modellhez.

Mi az a sok szám és betű a felnin?

A felniken számos karakter található, csakúgy mint a nyári és a téli autógumik oldalfalán. A felnik esetében úgy néz ki a dolog, hogy az első betű, amit látsz, az határozza meg a pántszarv magasságát.

Az A-jelű motorkerékpárokra, normál kerékpárokra, valamint tehergépjárművekre való. Hagyományos személyautóra vagy B-s vagy J-s való, olyat kell választani, ami gyárilag passzol a szóban forgó kocsihoz. A veterán autók esetében P vagy K jelű pántszarvban kell gondolkodni.

A következő karakter egy szám, ez adja meg azt, hogy milyen széles a felni, amiről írtunk is már ebben a cikkben. A felni átmérője az x után álló számokból olvasható le. A felni pántprofiljának kialakításáról a H, H2, FH, FH2, CH, EH2 vagy EH2+ karaktersorok árulkodnak.


Autó