A fizetendő gépjárműadó (teljesítményadó, vagy korábbi nevén: súlyadó) mértéke a 2017-es évben a következő módon számítható ki (az adó kiszámításához a gépjármű életkorát és a kw-ban mért teljesítményét kell tudnunk):

- a jármű gyártási évében, illetve az azt követő három évben: 345 forint/kw 

- a gyártási évet követő 4 -7. évben 300 forint/kw,

- a gyártási évet követő 8 -11. évben 230 forint/kw,

- a gyártási évet követő 12 -15. évben 185 forint/kw

- a gyártási évet követő 16. évet követően 140 forint kilowattonként;

A számítást megkönnyítendő IDE kattintva elérheti gépjármű adó 2017 kalkulátorunkat.

A gépjárműadót gépkocsinként, és naptári évenként kell megfizetnünk. Az adó megfizetésére azt kötelezhetik a hatóságok, aki a hatósági járműnyilvántartásban üzembetartóként vagy tulajdonosként be van jegyezve. Ha a nyilvántartásban több üzembentartó és tulajdonos is szerepel, akkor az adót annak kell kifizetnie, akinek a nevére kiállították a forgalmi engedélyt. 

Ha egy forgalomból kivont járművet szeretnénk az év közepén újra forgalomba helyezni, akkor az adót mindig az fizeti meg, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként fel volt tüntetve. 

A súlyadó megfizetését általában a helyi önkormányzat felhívása alapján két egyenlő részletben fizetjük, így az első részletet 2017-ben március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell teljesítenünk.

Ajánlott kalkulátoraink a témában:

Traffipax büntetések kalkulátor

Mennyibe kerül autóval közlekedni? - kalkulátor

Gépkocsi lopás kalkulátor - milyen eséllyel lopják el az autónkat?


Autó Adózás