Hogy a változások tragédiák sokaságát segítsenek elkerülni, komoly változásokat kell elérnünk. Az elsődleges cél a karbonsemlegesség, a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás lenne. De mit is jelent ez?

Azt, hogy a szén-dioxid kibocsátása és a szén-dioxid megkötése a légkörből egyensúlyba képes kerülni. De mi köti meg a szén-dioxidot? A szén-dioxid természetes megkötői a talaj, az óceánok és az erdők. Azonban azt is fontos számba venni, hogy ezek elpusztításakor a bennük tárolódó szén-dioxid újra visszakerül a légkörbe. Ez különösen érdekes, ha a fakitermelésre vagy az erdőket pusztító tüzekre gondolunk.

Hogyan érhetjük el az egyensúlyt?

A szén-dioxid kibocsátásának csökkentése mellett a kibocsátás ellensúlyozására kell megfelelő alternatívákat találnunk. Ez lesz az, amely elhozhatja számunkra a karbonsemlegességet. 

Az egyensúlyhoz remek megoldás a megújuló energiaforrások használatának növelése a világ energiaigényének kielégítéséhez. Ilyen a napelemes rendszerek telepítése, használata is, amelyhez Magyarországon is sokféle támogatás, pályázat elérhető a lakosság, valamint a vállalatok, cégek számára egyaránt.

Mi az a “Fit for 55”?

A klíma elkötelezett harcosai, de az energiaszektor képviselői is azt szeretnék elérni, ha az Európai Unió a megújuló energiák hasznosítására vonatkozó célkitűzéseit növelné, bővítené, s így hatékonyabban lépne fel a klímaváltozás és Földünk megóvása érdekében. 

A “Fit for 55” 12 szakpolitikai javaslattal kívánja támogatni az éghajlat megváltozását befolyásoló tényezőket, javaslatait az Európai Unió számára fogalmazta meg. A cél - ahogy azt a neve is mutatja -, hogy 55%-kal csökkenjen 2030-ig bezárólag a szén-dioxid-kibocsátás. Mindezt az 1990-es eredményekhez képest kell értelmezni. Ez egyben azt is jelenti, hogy az utat folytatva 2050-ig a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás is elérhető.

Ahhoz, hogy mindez elérhetővé váljon, az Európai Unió energiaösszetételében is változtatásokra lesz/lenne szükség. Ez lenne az a cél, amellyel a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os forgatókönyve megvalósíthatóvá válna. Az ehhez szükséges feladatok végrehajtásának más pozitív hatása is lenne, ugyanis a további növekedésre is ösztönözni lehetne általa az embereket.

A jelenlegi adatok és a tagállamok előrejelzései alapján az Európai Uniónak lehetőségében áll nemcsak elérni a korábbi megállapodásban megfogalmazott és elfogadott célkitűzéseket, hanem meg is haladni azokat. Ami azonban további problémákat okozhat, az az, hogy a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése egyenlőre nem halad abban a tempóban, amely szükségesnek látszik. Az eredmények eléréséhez a káros hatások csökkentése is rendkívül fontos tényező, így elhanyagolni ezt a területet sem szabad.


Otthon