Miért érdemes zöld energiával megoldani a fűtést?

Ha a napenergiát, vagy a Nap által melegített levegő, talaj, talajvíz energiáját használjuk fűtésre, akkor önellátóak lehetünk e téren.

A hőszivattyús rendszerek nem szennyezik a környezetet, biztonságosan és minimális ráfordított költséggel működnek.

Többféle geotermikus fűtés változat van, aszerint, milyen közegből veszi ki a rendszer a hőenergiát. A leghatékonyabb típusok egyike a geotermikus hőszivattyú, amely a meleg talajrétegek energiáját aknázza ki.

Milyen háztartásban építhető geotermikus fűtés rendszer?

Amire feltétlenül szükség van ehhez a hőszivattyúhoz, az egy kert, ahová az energiát gyűjtő berendezések elhelyezhetőek.

Többféle módon is kialakítható a rendszer.

A kollektoros megoldást többen választják, mivel itt vízszintesen, nem sokkal a földfelszín alatt van a földhőt “megcsapoló” része a hőszivattyúnak. Ám erre a területre oda kell figyelni, a talajkollektorok fölé például nem ültethetünk fát.

A talajszonda mélyen a föld alá nyúlik függőlegesen, de a kertben kevesebb hely kell hozzá.

Mielőtt belevágnánk, a lakóházat mindenképpen érdemes korszerűsíteni, szigetelni, hogy ne szökjön el a zöld energia.

Miért jobb a geotermikus fűtési rendszer, mint a többi megoldás?

Ha kiépítettük ezt a rendszert, már csak élvezni kell az előnyeit.

Ez a fűtés rendszer kiemelkedően energiahatékony. Rendkívül alacsony fűtés számlánk lesz, és a ház hűtése nyáron csaknem ingyen van. Napelemből fedezve az áramot nullás számlát kapunk.

Az állam is komolyan támogatja a ‘zöld’ fűtésre való áttérést. Így pályázatok és kedvező áramtarifa áll a rendelkezésére azoknak, akik a geotermikus hőszivattyút választják.


Életmód