Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) 2015-ös felmérése szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek van súlytöbblete. Európa legkövérebb és egyik legegészségtelenebb országának számítunk. Még megdöbbentőbb adat, hogy a WHO 2016-os statisztikája szerint Magyarország a 3. világ legelhízottabb országai közül, sőt a lakosság arányaihoz mérten lassan megelőzzük az Egyesült Államokat is. Évente több mint 1 millió ember próbálkozik meg a testsúly csökkentéssel, többségük tartós eredmény nélkül.

Ráadásul a jószándékú, de szakmailag megalapozatlan törekvések is gyakran helytelen irányba viszik a folyamatot – a testsúlycsökkentés egyoldalú forszírozása olyan téves út, amely sokszor több kárt okoz mint hasznot, gondoljunk csak a ’jojo’ hatásélettani és a kulcsfontosságú motivációt romboló nehézségeire. Az egyetlen egészséges, szakmailag elfogadható megoldás a testösszetétel optimalizására, a testizomzat és testzsír arányának javítása!

A romló statisztikai adatok megfordításáért, a magyarok testösszetételének javításáért indított közös akciót egy alakformáló szakemberekből álló csapat.

A „Formálódjunk együtt 90 nap alatt” országos rekordkísérletet közvetlen célja a legtöbb személy bevonásával, kontrollált körülmények között, 90 nap alatt (egyidőben) történő, együttesen számított testösszetétel (testzsír / testizomzat arány) javulás elérése – két lépcsőben, 2016. november 1-től 2017. március 30-igvégrehajtva.

A programban résztvevőknek az Orvosi Diéta és Mozgásterápia Team térítésmentes oktatással, sport- és orvostudományi háttérrel segít a közös cél megvalósításában. Magyarország egyik legkiválóbb orvos- és sporttudományi teamje mind a táplálkozás, mind a mozgásterápia, mind a mentális kihívások legyőzését illetően a résztvevők segítségére lesz. 

A programba történő jelentkezés 2016. december 31-ig lehetséges egy egyszerű internetes regisztrációval, majd a résztvevőknek előzetes orvosi alkalmassági vizsgálaton, állapotfelmérésen és speciális oktatáson kell részt vennie. A start mérések 2017. január 02 és 2017. január 15-e között esedékesek, a tényleges rekordkísérleti program 2017. január 15- 2017. április 15-e között tart. Ezt követő 10 nap során történnek a kontrollmérések és az eredmények összesítése.

"Nem csak az a fontos, hogy mit és mennyit eszünk, mozgunk, hanem a folyamatba vetett meggyőződésünk, hitünk az ami a hosszútávú eredményeket leginkább garantálja. Ösztönözzünk másokat, hogy kedvet kapjanak maguk is változáshoz és belőlük is elkötelezett hírvivők legyenek!Adjuk vissza a közösségi élmény örömét! Közben megtudunk mindent a legkorszerűbb táplálkozási ismeretekről, mozgásformákról – mindezt szakértőktől, könnyedén, élvezetesen, közösségi élménybe kovácsolódva" – mondta Dr. Englert Zoltán belgyógyász szakorvos és medical fitness specialista, a rekordkísérlet szakmai vezetője.

A program sikeréhez a szervezők várják a média közreműködését, valamint munkahelyi és baráti közösségek részvételét.


Egészség Sport