Mi kell hozzá?

A legfontosabb hozzávalók a gyertya készítéséhez:

- tűzhely és vízforraló edény, valamint egy olvasztó edény

- viaszgranulátum, viasztömb, gyertyazselé

- színezék és illatanyag

- kanóc, valamint néhány szép öntőforma

- hurkapálca, gyurma és kötőtű vagy hústű.

Viaszok tekintetében a méhviasszal meglehetősen nehéz dolgozni, így kezdő gyertyaöntők nem szeretik, inkább a paraffint és a sztearint részesítik előnyben. Emellett még népszerű a gyertyazselé is, amivel meglehetősen könnyű díszíteni is. 

Kanóc szempontjából mindig a gyertya mérete határozza meg a kanóc vastagságát és hosszúságát. 

Színezőanyagot akkor érdemes a gyertyához adni, ha minden anyag tökéletesen felolvadt, majd alaposan el kell keverni. Az illóolajat is ilyenkor kell hozzáadni. 1 kg gyertyaviaszhoz általában 5-10 csepp illóolaj szükséges. 

A legjobbak az öntőformák, de ha nincsen éppen a közelben, akkor a leghatékonyabb, ha valamilyen alumíniummal bevont dobozt választunk, mert az nem engedi át a viaszt. 

Hogyan öntsük?

A gyertyaviaszt vízfürdő felett olvasszuk fel, sose tegyük közvetlenül a lángra az edényt, mert a viasz meggyulladhat tőle. Ha tökéletesen folyékony, akkor egy kicsit várni kell, mielőtt beleöntjük a formába, hogy egy picit kihűljön. Ezután következhet a formába való csurgatás. Nagyon lényeges, hogy a lefolyóba ne jusson a viaszból, mert könnyen eltömítheti, ami duguláshoz vezet. 

Ha kicsit extrább megoldást szeretnénk, akkor érdemes a dupla falú öntést választani. Ez általában a díszített gyertyák sajátja. Első lépésként a kisebb átmérőjű formába öntsük a gyertyát, majd ha megszilárdult, akkor használhatjuk a nagyobbat. A nagyobb formába helyezve öntsünk rá nagyjából 2 cm viaszt, és ha megszilárdult, akkor kerülhet rá a díszítés. Erre végül egy utolsó, vékony réteg viasz kerül, melytől magasabb lesz a gyertya. A kanóc mérete a gyertyához képest legyen +5 cm.

+1 tipp

Ha mignon gyertyát szeretnénk készíteni, ami nem csak ínycsiklandó, de megszólalásig hasonlít az eredetire, akkor mindig kocka alakú formát használjunk. Az élek lekerekítéséhez érdemes a dermedés után még néhányszor belemártani a gyertyát a viaszba. 

A rózsaszín darabokhoz piros színezőt érdemes használni, de csak nagyon kis mennyiségben, míg a csokis mignonhoz a piros és a zöld kombinációja hozza meg a tökéletes színhatást. A kész gyertyák tetejére érdemes gyertyafestő tollal valami igen dekoratív vagy épp egyszerű mintát kreálni.


Otthon