Az elmúlt évtizedekben a születésszám jelentősen változott világszerte. Az ENSZ Demográfiai Évkönyve szerint a világ születési rátája 1950-ben még 37,2‰ volt (azaz ezer emberre 37,2 gyermek jutott évente), míg 2015-ben már csak 18,8‰.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb ember születik, csak azt, hogy a világ népességnövekedésének üteme lelassult az elmúlt évtizedekben. Ezt a folyamatot több tényező is befolyásolta, például a nők oktatásának javulása, a fogamzásgátló használat elterjedése, az egészségügyi ellátás javulása és az általános gazdasági fejlődés.

Fontos megjegyezni, hogy bár a születésszám világszinten csökkent az elmúlt évtizedekben, egyes országokban még mindig magas születési ráták vannak, míg másokban a népesség már csökken. Az egyes országok és régiók születésszámának és népességnövekedésének alakulása továbbra is változó és összetett.

Földrészek szerinti megoszlásban hány gyermek születik jelenleg a világon napi szinten?

A gyermekszületések száma a világ különböző részein eltérő, azonban az alábbiak szerinti földrészek szerinti megoszlás a legáltalánosabb:

- Ázsia: kb. 210 ezer gyermek születik naponta

- Afrika: kb. 120 ezer gyermek születik naponta

- Amerika: kb. 40 ezer gyermek születik naponta

- Európa: kb. 25 ezer gyermek születik naponta

- Ausztrália/Oceánia: kb. 3 ezer gyermek születik naponta

Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok általános becslések, és a gyermekszületések száma idővel változikhat. Ezenkívül az egyes országokon belül is eltérőek lehetnek a születési ráták a különböző régiókban.

Hány gyerek születik naponta Magyarországon?

A statisztikai adatok szerint Magyarországon jelenleg átlagosan mintegy 250 gyermek születik naponta (a KSH adatai szerint 2022-ben 88400 gyerek született éves szinten, ami 365-tel elosztva 242-es napi átlag születés-számot ad). Azonban érdemes megjegyezni, hogy az adatok változhatnak idővel és lehetnek kisebb ingadozások rövidebb időszakokban.


Életmód Gyermek