Ugyanakkor az elmúlt hetek fényében maga a kommunikáció lesz izgalmas. Új előrejelzéseket láthatunk majd a GDP és az infláció alakulására.

Arra számítunk - írják az ERSTE elemzői, hogy az idei GDP előrejelzésén (4,5-5 százalék) már nem, de a jövő évi becslésen nagyot vághat a jegybank, akár 0,5 százalékra is a korábbi 2,5-3 százalékos tartományból.

Ugyanakkor az infláció tekintetében is kíváncsian várjuk az új előrejelzést, mert abból következtetni lehet a csúcsra (20-25 százalék között?), illetve arra, hogy milyen lecsengést vár a központi bank. Most az az általános nézőpont, hogy a tető november-decemberben jöhet, s ott stagnálhat a jövő év első negyedévében, majd azután indulhat meg a csökkenés.

Talán a likviditásszűkítő eszközökről is megtudunk többet. Itt elsősorban a diszkont papírra és a hat hónapos betétre gondolunk. Az előbbi egy fix kamatozású zéró kupon papír, míg a másik az alapkamathoz felárral kötődő betét.

A felárat az ajánlatok alapján alakítják ki. De mindennél izgalmasabb lehet Virág Barnabás alelnök úr beszéde, amelyből talán több részletet megtudhatunk az itt felvetett dolgokról, s talán azon túl is.

A piacok ma optimista módba kapcsoltak, az után, hogy a DAX és a BUX is technikai szintet ért tegnap. A DAX esetében egy csökkenő ferdevonal állta útját a további esésének, míg a BUX esetében számos korábbi mélypont alkotta technikai szint.

A DAX esetében félünk, hogy csak a korábban letört 12.450 pontos technikai szint tesztelésére lesz jó a felpattanás. Ugyanakkor BUX esetében, ami rettenetesen olcsó (mint ahogy korábban számtalanszor leírtuk, hogy a jövő évi P/E értékeltség 17 éves mélypont közelében van) inkább fordulatot váruk, pláne abban az esetben, ha sikerül az EU-val megállapodni.

Persze ez az utóbbi csak több mint egy hónap múlva derül ki. Mindenesetre az általános jó hangulatban ma mind a két index emelkedik.


Pénzügy