Persze szükséged van egy kiváló ötletre, amire fel tudod építeni a vállalkozásod, ahogy egy jó tervre is. De sajnos mindez megfelelő finanszírozás nélkül nem feltétlenül lesz életképes. Ha nem tudod magadnak előteremteni az induláshoz szükséges összeget, ne csüggedj, mert vannak kifejezetten erre a célra felhasználható hitelek.

Legalább egy teljes lezárt üzleti év

A legtöbb bankban, ha rákérdezel, hogy mire van szükséged vállalkozói hitel igényléséhez, akkor ezt a választ fogod kapni. A bankoknál igen komoly kockázatelemzés és kockázat management folyik, ennek egyik eredménye ez az alapfeltétel. Számukra sokkal kevesebb a kockázat egy olyan cég finanszírozása esetén, amely legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik.

Vannak olyan államilag támogatott hitelek, melyek kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen a Széchényi Hitel és az NHP Hajrá is, de sajnos ezek sem lesznek jók számodra. Ugyanis ezeknél is alapfeltétel a legalább egy teljes lezárt üzleti év.

Viszont vannak kifejezetten induló vállalkozásoknak szóló hitelek is a piacon, érdemes szétnézni köztük, összevetni őket. Találd meg a te célodnak, a te induló vállalkozásodnak legmegfelelőbbet!

Hitelek kifejezetten vállalkozás elindításához

A fenti linken összehasonlíthatod azokat a banki kölcsönöket, amelyekre kifejezetten induló vállalkozóként számíthatsz. Ezeknél garantáltan nem fogják kérni az egy teljes lezárt üzleti évet. Ugyanakkor ezeknél érdemes pár dolgot tisztán látni, mert nem csak a két szép szemedért fogsz kölcsönt kapni a bankoktól.

Kezdő vállalkozásoknak nyújtott úgynevezett mikrohitelek esetén szükséged lesz valami fedezetre, pl. egy ingatlanra. Viszont ha csak olyan ingatlanod van, ami már terhelve van jelzálog által, akkor buktad ezt a lehetőséget.

Másik opció a faktoring. Ez gyakorlatilag arról szól, hogy a hitel fedezetét nem egy ingatlan, hanem egy vagy több megrendelésed biztosítja. Persze itt sem fogadnak el bármilyen megrendelőt. A szerződött partnerednek elég tőkeerősnek kell lennie, hogy jól szerepeljen a bírálat során.

A végső megoldás

Ha egyik lehetőség sem megoldható, akkor maradt még kettő, amit egyébként nem ajánlanánk, csak végső esetben. Az egyik ilyen a családon belüli kölcsön. Ezzel bánj nagyon óvatosan, mert ha bármilyen okból kifolyólag mégsem tudod megadni határidőre a kölcsön összegét, annak csúnya vége lehet. Legjobb esetben is csak a család egy része fog kiutálni.

Ennél “családbarátabb” megoldás, ha nem vállalkozóként, vállalkozásként igényelsz hitelt, hanem magánszemélyként, pl. egy személyi kölcsönt. Ennek viszont szintén ára van, ugyanis sokkal rosszabbak a feltételei, mint a vállalati hiteleknek.


Pénzügy