A hozzávetőleges arányokkal, lapátban mért összetevőkből kevert beton sosem lesz olyan minőségű, mint egy betonüzemben kevert, hiszen könnyű belátni, hogy a lapát mint mértékegység a sóder, a cement és a víz szemszögéből nézve nem lehet ugyanaz a mennyiség. Nemcsak a betonozás költségeit dobhatják meg az összelapátolt alkotóelemek, hanem a tartósságát is jelentősen befolyásolják: a túl sok cement megdrágítja és kevésbé tartóssá teszi a betont.

Az arányok beállítása

A helyes sóder-cement-víz arány betartása rendkívül fontos, így biztosítható a kész beton megfelelő minősége, rendkívüli tartóssága. A beton megerősítése, megfelelő utókezelése is nagyon fontos a repedezés megakadályozása szempontjából. Választhatod ennek érdekében a vasalást vagy a könnyebben, olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető Beton Booster ArmoTec statikai makroszál megerősítést. 

Bár a kőművesek a lapátarányra esküsznek, ha magad állsz neki a betonozásnak, figyelj az arányok pontos betartására, használj mérleget, készíts időtálló, tökéletes betont. 

Miből mennyi szükséges? 

A beton keverési arányát a tömeg alapján tanácsos meghatározni. Nemcsak a cement és a sóder pontos mennyisége, hanem a vízé is ugyanolyan fontos. A bedolgozhatóságot segítő, azonban a kelleténél több víz adagolása csökkenti a beton tartósságát. A 0,6-0,7 víz-cement tényező megfelelő lehet, ami azt jelenti, hogy 10 kg cementhez 6-7 l víz szükséges. Esetenként szükség lehet adalékszerek alkalmazására is, ami csökkenti az adagolandó víz arányát.

Minden esetben a keverőhöz mérten kell az alapanyagokat számolni, egy egytalicskás keverőbe kb. 50 kg kész beton fér. 

A betonokat szilárdsági osztály szerint osztályozhatjuk. Általánosságban véve aljzatbetonhoz C 10/12 beton javasolt, de tanácsos inkább C 16/20-at hasznáni. A C20 zsákos cement keverési aránya 1:5, vagyis 50 kg sóderhez 10 kg cement szükséges, vagyis a keverőbe 8 liter víz, 12 kg cement, 60 kg sóder.

Beltéri betonokhoz és vasbeton szerkezetekhez C 25/30 szilárdsági osztályú beton szükséges, ez esetben a keverési arány 1:4. A kültéri beton C35-ös konzisztenciájú. 

Az arányokat megváltoztató adalékanyagok

A beton adalékanyagok megváltoztatják a beton egyes tulajdonságait, segítségükkel még jobb minőségű beton készíthető. A fagyásgátló, kötéskésleltető, -gyorsító és képlékenyítő adalékszerek a leggyakoribbak. 

A beton bedolgozhatósága különféle folyósító szerek adagolásával javítható, ilyen anyag a Vip-Rex SF. A Vip-Rex SF használatakor a víz mennyiségét a felére szükséges csökkenteni. A folyósítók nagyobb szilárdságú, tömörebb, hosszabb élettartamú betont eredményeznek, növelik a kopásállóságot, csökkentik a repedezési hajlamot, javítják a beton fagyállóságát.

A nagy teherbírású, erős, tartós beton érdekében betonacél háló helyett használj statikai makroszálat!


Munka