Mint mondta, hatékonyan és időben kell megelőzni a bajt, tehát a cukorbetegség időben történő felismerése és kezelése nélkül a szövődmények okozta egészségromlás hatalmas terhet ró a betegekre, a gazdaságra és a társadalomra.

    A magyar felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos, és 7,5 százalékban fordul elő a cukorbetegség - ismertette az államtitkár, hozzátéve, a kormány komolyan gondolja azt, hogy alapellátás megerősítésével jobban kiszűrhetők a betegeket, illetve a már cukorbeteg emberek hatékony gondozást kapjanak. "Minden lehetőség szerinti pluszforrást a költségvetésben az alapellátásra és a prevencióra fordítják, a gyógyító-megelőző kassza legnagyobb részében itt lesz növekedés" - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta az egyéni felelősségvállalást is, amit "semmi sem tud pótolni".

    Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője is azt hangoztatta, hogy életmódváltással - egészséges táplálkozással, mozgással, az "üres" kalóriák és a telített zsírsavak bevitelének csökkentésével - a 2-es típusú diabétesz 20 százaléka elkerülhető.

    A mozgásszegény életmód és az elhízás globális probléma - folytatta a szakember -, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslése szerint tavaly Európa teljes egészségügyi kiadásának 9 százalékát fordította a cukorbetegség és annak szövődményei kezelésére.


    Barkai László, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon 700-800 ezerre tehető a cukorbetegek száma, de legalább ugyanennyien vannak, akik betegek, azonban nem tudnak betegségükről.

    Úgy vélte, az alapellátásban végzett szűrővizsgálatok hatékonyak a betegség korai felismerésében, amely felismerés nagy jelentőségű, hiszen a nem kezelt cukorbetegségnek számos súlyos szövődménye - vakság, végtag-amputáció, veseelégtelenség - igen komoly terhet jelent a betegeknek.

    Az egészség világnapját április 7-én tartják annak emlékére, hogy 1948-ban ezen a napon kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézménye, az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO célja az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, tevékeny részvétel a környezet védelmében. E napon a legégetőbb témákra hívják fel a figyelmet, az idén a diabétesz van a fókuszban.


Egészség