A kerti étkezések biztonságossá tétele

Kerti tevékenységeink közül talán az étkezés az, ami leginkább vonzza a rovarokat. Sütögetés, húsillat, különböző üdítők, szószok mind darázsmágnesek, de itt sincs minden veszve. A megsütött húsokat például érdemes letakarni valamivel, vagy egyből egy fedeles tálba tenni, mert így az illatok is kevésbé terjednek, valamint a darazsak sem férnek hozzá, a kutyákról, macskákról nem is beszélve.

A szörpök, üdítők is nagyobb biztonságban vannak a pohárban, ha lefedjük őket. A különböző mártások, szószos saláták ugyanígy. A darazsak lévén mindenevők, a terített asztalon szinte bármit szívesen megkóstolnak.

Amikor étkezésre kerül a sor, jó szolgálatot tehet egy baldachin vagy szúnyogháló. Ha a tornácon tudunk teríteni, akkor ez könnyen megoldható, a kert közepén kicsi nehezebb, de kapni állvánnyal rendelkező baldachinokat is, sőt a kis szaletlik vagy kerti pavilonok is körbevonhatók szúnyoghálóval.

Próbálkozhatunk az asztaltól távolabb kihelyezett füstölővel is, de ezek szagát nem mindenki kedveli. Nyársaláskor viszont azzal számolhatunk, hogy a füst elkergeti a darazsakat.

Kirándulás megfelelő ruházatban gondosan elcsomagolt élelemmel

A megfelelő ruházat természetesen nem jelenti a hálós sapkát, mint a szafarikon vagy a dzsungeltúrákon, de egy jó bakancsot, zártabb viseletet igen. Ezzel nemcsak a darazsakat, hanem jó eséllyel a kullancsokat is kivédhetjük. Szandálban túrázni vagy kirándulni azért sem szerencsés, mert nem tartja eléggé a lábat, könnyebben megy ki a bokánk egy-egy kövesebb útszakaszon, ezen kívül a rovaroknak is kitettebb benne a lábunk.

A zártabb ruházat magában foglalja a hosszú nadrágot, hosszú ujjú vékony felsőt is. Természetesen a darázs könnyen átszúr ezen, de ha hosszú nadrágban vagyunk, akkor nehezebben száll be alá. Az ugyanis nagyon kellemetlen lehet, ha a darázs beszorul a ruhánk és közénk… A szúnyogok, legyek ellen is szuper megoldás, főleg egy kis spray-vel kiegészítve.

Kirándulás közben is kell enni, ezért viszünk magunkkal elemózsiát. Ha egy mód van rá, akkor kerüljük a cukros üdítőket, helyettük inkább vízben gondolkodjunk. Ez nemcsak egészségesebb, hanem a darazsakat is kevésbé vonzza.

Darázscsapdák kihelyezése

A darazsakat otthon készített csapdákkal is távol lehet tartani a kert azon részeitől, ahol többet tartózkodunk. Ilyen csapdákat műanyag flakonokból könnyen készíthetünk. Egy nagyobb lyukat kell vágni rajta, a flakonba pedig valamilyen édes folyadékot vagy sört kell tölteni. Ezt aztán fel lehet akasztani a fák és borkok ágaira.

A flakonokból esténként érdemes eltávolítani a folyadékot a benne elhalálozott rovarokkal együtt, és másnap újratöltve helyezhetjük vissza a fára.

Darázscsapdákból többet is kihelyezhetünk a kertbe, sőt egy valószínűleg nem is elég. Sajnos az a hátrányuk ezeknek a csapdáknak, hogy “ártatlan” rovarokat is vonzanak. (A darazsaknak is van hasznuk, nem ártalmas jószágok, ezért használtuk az idézőjelet. Sok kártevők összeszednek a növényekről.)

Egyes éttermek kerthelyiségeiben elkövetik azt a hibát, hogy a csapdákat túl közel teszik az asztalokhoz, erre fontos figyelni. Legyen mindig több méter távolság az étkezés helye és a csapdák között. Ekkor fogják tudni garantálni a nyugodt étkezést.

Ha már elkészült és benépesült a darázsfészek…

Van, amikor már csak a rovarirtás segíthet. Ha arra gyanakszunk, hogy valahol a ház körül darázsfészek van akkor jobb, ha nem kezdjük el mi magunk piszkálni. Próbálkozhatunk először egy esti fészeklefújással, ha olyan helyen van, hogy könnyen hozzáférünk. A legtöbb esetben azonban a darazsak olyan védett helyekre építkeznek, ahova nem érünk el. Létráról ügyeskedni nem a legbiztonságosabb, ráadásul nekünk nincsenek meg az irtáshoz legmegfelelőbb eszközeink, szereink. Jobb ezt szakemberekre bízni.

Könnyen megeshet az is, hogy lódarazsak költöznek egy kerti fára vagy a padlásra, sufniba. Az ő esetükben végképp érdemes egyből a profikat tárcsázni. A lódarazsak nagyobbat csípnek, veszélyesebbek, mint a kertünkben gyakran előforduló német darázs vagy francia darázs.

Mikor felvesszük az irtást végző szakemberekkel a kapcsolatot, akkor először alaposan megismerik a helyzetet, a terepet. Könnyebb dolguk van, ha meg tudjuk mondani, hol látjuk főként a darazsakat, hol halljuk őket. Olyan is előfordul, hogy csak azt vesszük észre, hogy elszaporodtak a kertben, de a pontos lelőhelyüket nem tudjuk megmondani. Ekkor sincs probléma, az irtók ilyen esetekre is fel vannak készülve.


Tudomány