Mit gondolsz, számodra is fontos az esztétikus kert megtervezése? Tarts velem, füvesítsük be együtt!

Így készítheted elő a terepet

Először is gondold át, milyen eszközökre lesz szükséged, nehogy az utolsó pillanatban kelljen kapkodnod valaminek a hiánya miatt! Gondolok itt a megfelelő kertészeti eszközökre és azokra a minőségi fűmagokra, amelyeket az AutomataÖntözőrendszer.com kínálatában is megtalálsz. Ha ezzel megvagy, akkor munkára fel!

Az első lépés a talaj előkészítése, ha ez elmarad, nem biztos, hogy kihajtanak majd a magok. Az is lehet, hogy előbukkanak majd a hajtások, de ezek nem lesznek tartósak. Az elhanyagolt talajt gyomirtóval szintén érdemes beszórni, ám ezután két hetet várnod kell. 

A gyomirtás után szükséges a felső talajréteget eltávolítani, ez nagyjából 5 cm. A tápanyagban gazdag talajt már csak el kell egyengetni, s ezt követően jöhet bele a szerves trágya vagy a komposzt. Ha szeretnéd, vakondhálót ugyancsak lefektethetsz. A vetéssel mindenképpen várj 10-12 napot!

A magvetés folyamata

Sok a vita azzal kapcsolatban, hogy melyik időszak a legalkalmasabb a vetésre. Általában az őszi és a tavaszi évszakokban jó ötlet füvesíteni. A minőségi mag beszerzésén nagy hangsúly van, mivel ez határozza meg, mennyire erős és szép gyeped lesz. 

A vetés során használhatsz kiszórókocsit, ugyanakkor a szórás előtt szedd kétfelé a magokat. A helyes szórás módja az, amikor merőlegesen, két irányba vagy ugyanazon irányba, de két részre szórod el a magokat. 

Ezután veheted a kezedbe a lombseprűt. Szépen, lassan gereblyézd át a területet! Az ideális lombseprű fogai között 1-1,5 cm-es távolság van. 

A megfelelő öntözés szintén sokat nyom a latban. A kelésig csak nagyjából a felső 2-3 cm-t kell locsolni, de ez napi 4-5 alkalommal történjen! 8-10 nap után már láthatók lesznek az aprócska hajtások is. A kelést követően 6-8 alkalommal is öntözhető a terület, ekkor már a 10-15 cm-es réteget kell locsolni. 

Hogyan érdemes füvesíteni?

A tökéletes füvesítési technika titka az aprólékosság és a precizitás. Ne hagyd magára a már “felcseperedett” pázsitot sem, szakíts időt a nyírására akkor, amikor már elérte a 40-50 mm-es távolságot! Körülbelül a fű harmadát érdemes levágni, s időnként a gyepszellőztetést is be kell iktatni!

Melyek a helyes füvesítés lépései?

1. Minőségi fűmagok, eszközök beszerzése

2. A talaj megfelelő előkészítése

3. Gyomirtás, majd trágyázás

4. Vetés és elegyengetés

5. Öntözés

6. Utómunkálatok: locsolás, nyírás és gyepszellőztetés

A fentieket mindenképp szem előtt kell tartani, amennyiben egészséges, szép gyepet szeretnénk.