Sajnos azonban mivel az internetre bárki feltehet cikkeket, ezért sok pontatlan információval gazdagodhatunk. Pedig egy recept, egy összeszerelési útmutató vagy esetleg karbantartási folyamat esetében, mint amilyen a hygrométeré is, nagyon fontos minden lépés. Nem csak a sorrend, de a pontosság és az érthetőség is. Ezen szempontok alapján készítettük a rövid útmutatónkat is.

Mi az a hygrométer?

A Humidorshop.hu-nál is kapható hygrométer a humidor egyik legfontosabb alkatrésze. Ezen műszer segítségével mindig ellenrőzheti, hogy a humidoron belüli páratartalom megfelő-e. A szivarok esetében ugyanis az a legfontosabb, hogy a megfelelő páratartalom és hőmérséklet lengje őket körül mindaddig, amíg Ön úgy nem dönt, hogy rá nem gyújt az egyikre. A nem megfelelően tárolt szivarok sok fejfájást okozhatnak egyébként, kiszáradhatnak, de épp az ellenkezője is megtörténhet, sőt, meg is penészesedhetnek, ezek pedig mind befolyásolhatják a szivarok aromáját.

Hogyan lehet kalibrálni egy hygrométert?

Ha beszerezte az Önnek legmegfelelőbb humidort, akkor nincs is más dolga, mint beállítani a hygrométert, majd elhelyezni benne a szivarokat. A kalibrálásra két egyszerű módszert lehet alkalmazni, mindkettőhöz némi vízre lesz szüksége.

Amire szüksége lesz:

- Csavarhúzó

- Benedvesített rongy

A kalibrálás folyamata:

- Távolítsa el a hygrométert

- Csomagolja be a hygrométert a vizes rongyba

- Várjon egy órát, majd a csavarhúzó segítségével állítson be a műszeren egy 96%-os relatív páratartalmat.

- Helyezze vissza a hygrométert

Ezekre lesz még szüksége:

- Néhány kanál só

- Néhány csepp víz

- Tökéletesen zárható műanyag doboz

A kalibrálás folyamata:

  1. A sót öntse egy kis csészébe, majd nedvesítse be! A sónak nem kell feloldódnia.
  2. A sós vizet és a hygrométert helyezze a tökéletesen záródó dobozba.
  3. Várjon 8 órát, majd vegye ki, és a csavarhúzóval állítsa be a hygrométer hátulján a 75%-os páratartalmat.

 

Ha a legpontosabb módszert szeretné választani, akkor az utóbbit válassza!

Melyik hygrométer a legpontosabb?

Tulajdonképp ebben a kérdésben még a legtapasztaltabb szivarosok se tudnának igazságot tenni, az analóg higrométer jobban tetszik a szemnek mint a digitális. Az analóg és a digitális változat is ugyanolyan megfelelő, előbbit kb. évente kell kalibrálni, míg utóbbi pontossága jobb és nem szükséges újra kalibrálni így nehéz a döntés!


Laza