Mi az a felfekvés?

A felfekvés vagy decubitus akkor alakul ki, amikor egy testrészt a sok fekvés miatt tartósan nyomás éri. Emiatt ugyanis csökken az adott terület vérállátása, aminek következtében sebek, fekélyek jelennek meg rajta. Ha ezeket nem kezelik, akkor sajnos elhalnak a sejtek és a szövetek, vagyis komoly szövődmények alakulnak ki. Ráadásul a rossz oxigén- és tápanyagellátás miatt a regeneráció sem megy végbe, ezenkívül sokkal sérülékenyebb is lesz a szóban forgó terület.

A felfekvés leginkább a keresztcsont környékét, a sarkakat, a könyököt és a lapockát érinti, vagyis azokat a testrészeket, amikre a nyomás jelentős része terhelődik.

A felfekvés megelőzése nem egyszerű feladat

A felfekvés az esetek többségében az idősebb betegeket érinti, akik több okból is veszélyeztetettek. Egyrészt az ő korukban már gyakoriak az olyan betegségek, amik ágyhoz kötik őket. Másrészt gyakran a mozgás is nehezükre esik, így egyedül nem képesek változtatni a testhelyzetükön. A harmadik tényező pedig nem más, mint hogy a sejtek anyagcseréje ekkor már eleve csökkent, azaz még inkább ki vannak téve a felfekvés kialakulásának.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a beteg családjának, illetve magának az ápolást végző személynek különösen nagy szerep jut a felfekvések megelőzésében. Bár nem egyszerű a feladat, a következőket lehet tenni: gondoskodni kell a beteg forgatásáról, hogy csökkenjen a veszélyeztetett testrészt érő nyomás ideje és mértéke. A másik rendszeres teendő a beteg bőrének tisztítása, illetve a szárazon tartása, amihez érdemes matracvédő lepedőt helyezni az ágyra.

A gyopár típusú párnák sokat segítenek a felfekvések megelőzésében

Ahogy fentebb említettük, a felfekvések megelőzésében kulcsszerepe van a beteg nagyjából 2 óránként történő átfordításának. Emellett az Értéksziget Webáruházban kapható gyopár (azaz gyógyászati párna) is sokat segíthet, hiszen olyan speciális töltőanyagot tartalmaz, ami egyrészt stabilizálja a beteg helyzetét, másrészt nem fülled be. A rögzítő hatásnak köszönhetően ezek a párnák a fogatásban és a nyomás csökkentésében is segítenek.

A gyógypárnák mellett érdemes úgynevezett antidecubitus matracot is beszerezni – ezekben a speciális eszközökben folyamatosan változik a nyomás, így nem mindig ugyanazt a pontot éri a terhelés. A megfelelő étrend kialakítása szintén fontos, mint ahogy az érintett bőrfelület krémekkel történő ápolása is.


Egészség