A pályázatok segítségével egyre szélesebb körben válnak anyagilag is elérhetővé a különböző megújuló energiaforrások és a különféle modern, a környezetet is védő energetikai rendszerek.

A környezetszennyezés visszaszorítása és a környezetbarát megoldások minél szélesebb körben történő elérhetősége közös érdekünk. A napelemes rendszerek azonban nem csak ezeket az előnyöket képviselik. Hiszen egy modern napelemes rendszer értékesebbé teszi az ingatlanodat. Jelentős mértékben csökkenti az ingatlan havi fenntartási költségeit, akár a nulla forintos villanyszámlát is elérheted használatával.

Eközben gyakorlatilag semmilyen hátránya nincs. Elenyésző mértékű karbantartás mellett 7-9 év alatt megtérül a ráfordított összeg, ezután pedig mindenféle plusz kiadás nélkül, akár 20 vagy több éven keresztül is megbízható társad marad. 

Nem kell aggódnod sem a téli hónapok, sem a felhős, esős időszakok alatt, sem az éjjelek folyamán, áramellátottságod ugyanis mindvégig töretlen marad. A napelemes rendszer működése teszi mindezt lehetővé számodra.

Hogyan működik a napelemes rendszer?

Egyrészt vannak a napelemes rendszer szigorúan hozzátartozó részei, elemei: a napelem panelek, az inverter és természetesen a tartószerkezet. A panelek gyűjtik össze a nap energiáját, az inverter átalakítja olyan formába, amely az elektromos eszközök számára is használható. A tartószerkezet értelemszerűen az épület tetején tartja a rendszert, de szerepe lehet az energiatermelés optimalizálásában is, ha mozgatható szerkezet révén lehetőséget nyújt például a panelek dőlésszögének változtatására.

Ugyanakkor ehhez az alaprendszerhez jön még a kiegészítés, az összeköttetés a helyi áramszolgáltatóval, s egy oda-vissza mérő óra, amely pontosan és megbízhatóan számolja a termelést és fogyasztást.

De miért van szükség az áramszolgáltatóval való összeköttetésre, amikor a cél pont az, hogy függetlenedjünk tőle, ne kelljen villanyszámlát fizetni?!

A napelemes rendszer bizonyos időszakokban, valamint napszakokban jellemzően több energiát termel, mint amit felhasználunk. Az áramszolgáltatóval való összeköttetés esetén ez a többletenergia átkerül hozzá. Cserébe pedig, amikor a napelemes rendszer éppen egyáltalán nem vagy csak nem elegendő energiát termel, akkor az áramszolgáltatótól vételezzük a szükséges áramot.

Ez tehát egy olyan adok-kapok rendszer, amely segítségével az áram minden helyzetben és esetben hozzáférhető lesz a felhasználó számára, mindig olyan mértékben, amilyen éppen az aktuális igénye. A termelt és a vételezett áram elszámolásával pedig megvalósulhat a nulla forintos villanyszámla is.


Tudomány Munka