Az ÁrfolyamTudós.hu segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy az aktuális banki valuta vagy deviza árfolyamokon vagy éppen a piaci középárfolyamon mennyit ér a pénzünk.

Használjuk a valutaváltó kalkulátort, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a bankban hány forintra váltják át a 10 darab 100 dolláros bankjegyet. A mai árfolyamon számolva - egészen pontosan május 4.-én - 1000 dollár készpénzért a legtöbbet a KDB banknál kapunk - a kalkulátorban szereplő pénzügyi intézmények közül -, ahol is 317 800 forintot adnak a dollárunkért, a legkevesebbet pedig a CIB banknál, mivel ezen a napon 311 310 forintot adnak az 1000 dollárért. 

A devizaváltó kalkulátort például abban az esetben tudjuk használni, amikor azt szeretnénk kiszámolni, hogy ha a deviza számlánkról átvezetünk a forint számlánkra pénzt, vagy a forint számlánkra deviza utalás érkezik, akkor az utalt deviza a forintra váltás után hány magyar forintot ér. Például az Erste banknál van számlánk és 1000 dollárt átvezetünk a dollár számlánkról a forint számlánkra, akkor a bank - május 4.-én - 317 640 forint ír jóvá forintban az átváltást követően. Az MKB banknál ebben az esetben jobban járnánk, mert az 1000 dollárunk átváltása után 321 990 forint lenne a számlánkon. 

Számolhatunk az MNB árfolyamaival is, amennyiben egy bankfüggetlen, átlagos középárfolyammal szeretnénk számolni. Nézzük meg összehasonlításként: ha a május 4.-i MNB dollár árfolyammal kalkulálunk, akkor az 1000 dollár 322 880 forintnak felel meg. 

Ha nem konkrét vételi vagy eladási szándékkal szeretnénk kalkulálni akkor a deviza piaci középárfolyam lehet a megfelelő árfolyam arra, hogy kalkulálni tudjunk. Az árfolyamtudós árfolyam kalkulátora segítségével több mint 160 devizanem között tudunk váltani, például forintról euróra vagy fordítva, euróról forintra, de nem okoz gondot a dollár euró közötti kalkulálás sem.

A TransferWise árfolyamok használatával pedig megtekinthetjük, hogy egy könnyen használható, gyors és olcsó szolgáltatás keretében mennyire kedvező a külföldi pénz utalás.