Egy kis matek az egész

Először is fontos tudni, hogy a tapéták többségét tekercsben lehet megvásárolni, így azt kell tudnunk, hogy hány tekercsre lesz szükségünk. Nyilván ezt a tapétázásra váró felület nagysága (hosszúsága, szélessége) adja majd meg. Első lépésben a szoba kerületét kell kiszámolnunk Ezt egyszerűen a falak hosszának összeadásával tudjuk meghatározni. A következő mozzanat, hogy a kapott kerületet megszorozzuk a helyiség belmagasságával, amiből kijön a teljes falfelületet négyzetméterben. A kieső felületeket szintén ajánlott lemérni. Ilyenkor az ajtókat, ablakokat mérjük, majd ezeket a szélességük és magasságuk szorzataként négyzetméterben számoljuk ki, melyet kivonunk a már kiszámolt teljes falfelületből így kapva meg a végeredményt, vagyis a tapétázandó felületet négyzetméterben.

Ha gyorsabban szeretnénk végezni, az interneten számos okos kiszámoló található, ahová csak be kell pötyögnünk a kapott méreteket és az kiszámolja helyettünk a szükséges anyagmennyiséget. Azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a kiszámolók is csak becslést végeznek, ezért mindig egy picivel többet számoljunk rá, hogy biztosra mehessünk.


Mindig számoljunk rá egy keveset!

Tapétavásárlásnál is lehetőleg úgy járjunk el, mint csempézésnél, parkettázásnál vagyis mindig számoljunk rá egy keveset a szabásból adódó anyagveszteségre. Vegyük azt is számításba, hogy sok helyen aszimmetrikusak a falak, így bármennyire is pontosan számoljunk megeshet, hogy mégis jól jön, ha marad még egy kevés a tekercsen. Akkor sincs gond, ha nem használjuk fel teljes egészében a tapétát, félretehetjük, így mindig lesz mihez nyúlnunk, ha itt-ott pótolni kell, de ha végképp nem akarjuk pakolgatni, és csak útban lenne, akkor felhasználhatjuk máshogyan is a megmaradt tapétát.

Jó tudni, hogy

- a tapétaboltok többségében kapható tapéták 90%-a standard méretűek, azaz 10 méter hosszúak és 53.5 cm szélesek;

- egy 10 méteres hosszúságú és 53.5 cm szélességű standard méretű tapéta 5.3 m2-re elegendő;

- a csúsztatott mintás tapéták esetében nem csak ajánlott, de muszáj is több tapétát venni, hogy mindenhol tökéletesen kijöjjenek a különféle minták (több lesz a selejt, így többet kell pótolnunk).


Otthon