Milyen headsetek léteznek a piacon jelenleg?

A választék leszűkítéséhez először is el kell döntened, mire szeretnéd a fülhallgatót használni, mennyi pénzt tudsz rá áldozni, ez már valamelyest leszűkíti a választható headsetek körét. Ezenkívül a következőket kell eldöntened:

- Vezetékes vagy vezeték nélküli legyen

- Milyen legyen a kialakítása? 

   - Hallójárat bejáratához illeszkedő (Earbuds)

   - Hallójáratba helyezhető (In-Ear)

   - Fület befedő (Over-Ear)

   - Fülre illeszkedő (On-Ear)

- Milyen legyen a hangminősége

- Zárt vagy nyitott legyen

- Szükséges-e mikrofonnal rendelkeznie

Manapság szinte minden kialakításhoz létezik vezetékes és vezeték nélküli verzió. Ha főként telefonhoz használod a headsetet, akkor természetesen jobb a vezeték nélküli opció, viszont ezeknek az ára általában jóval magasabb a vezetékes változatokéhoz képest.

Azt is érdemes meggondolnod, hogy a vezeték nélküli headsetek általában gyengébb hangminőséget képviselnek, van némi késleltetés is a hang esetén, ezért a játékoknál a kép és a hang nincs teljesen szinkronban. A TWS (True Wireless Stereo) fülhallgatók azok, amelyek a vezeték nélküli headsetek közül az igazi sztereó hangminőséget képesek megadni.

Milyen paramétereket szoktak megadni a gyártók?

A frekvenciatartománytól a válaszidőig sokféle számmal és értékkel találkozhatsz:

- Frekvenciatartomány - Milyen tartományt fed le a headset a hallható 20 és 20.000 Hz tartományból.

- Vízállóság - Nullától kilencig terjedő skálán adja meg a vízállóságot, ahol nulla, nincs víz elleni védelem, 2-3-4 a fröccsenő víz elleni védelem, kilenc pedig a nagy nyomású víznek való ellenállás.

- Zajszűrés - A passzív zajszűrés a hangok kizárását jelenti. Léteznek aktív zajszűrő képességgel ellátott fülhallgatók, amelyek nemcsak nem engedik be a zajt, hanem el is nyomják egy másik hang bekeverésével, így kisebb hangerővel is tisztább hangminőség érhető el.

- Impedancia - A headset mennyire áll ellen az elektromos jelnek. Itt a kisebb értékek a jók, a magas impedancia korlátozza a hangerőt.

- Érzékenység - Mértékegységben a dB/mW, amely azt mutatja, hogy 1 milliwatt áramerősség esetén mekkora hangerőt szolgáltat a headset. Ez az érték általában 90-110 között mozog. A 110 feletti érték már ártalmas lehet.

Bármilyenek is a paraméterek, az árak általában tükrözik a minőséget. A Phonelinestore megbízható márkájú fülhallgatókat kínál elérhető áron. 


Tudomány