A fejlett országokat átfogó statisztikai adatok szerint a kutyák átlagosan 12,8 évet élnek. Ha ezt az értéket megszorozzuk 7-tel, akkor az alábbi eredményre jutunk: 12,8 x 7 = 89,6
 
Ha igaz lenne az állítás (hogy 1 kutyaév = 7 emberév), akkor ez azt jelentené, hogy az emberek átlagosan 89,6 évet élnének.
 
De ez sajnos közelsem igaz!
 
Ha a fejlett országok statisztikai átlagát vesszük viszonyításul, akkor egy átlagember 78 évet él (ha Ön épp Andorrában él, akkor ennél kicsit magasabb kort is megélhet, hiszen a pici országban 83,5 évig élnek átlagosan). Sajnos ki kell jelentenünk, hogy az ember és a kutya életkora között lineáris kapcsolatot nem lehet felállítani. Ennek legfőbb oka az, hogy az ember és a kutya fejlődési folyamatai merőben eltérnek egymástól.

 
Elég ha csak arra gondolunk, hogy egy 1 éves kutya már a teljes (ivar)érettséget elérte, és utód nemzésére és kihordására is érett, ami egyáltalán nem mondható el egy 7 éves gyermekről. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a kutyák életkorának emberi évekre való átszámítása nem olyan egyszerű feladat.
 
Tudományos kutatások alapján kijelenthető, hogy a kisebb testű kutyák tovább élnek, mint nagyobb testű társaik.
 
A kutya és az ember életkorát összehasonlítani legpontosabban kutyaéletkor kalkulátorunk segítségével tudod (cikk alatt indítható).


Állatvilág