A fugázás a burkolás befejező fázisa, amely jelentős hatással van a végeredményre, ezért gyakorlat vagy szakember tanácsai hiányában nem érdemes belekezdeni, illetve tisztában kell lenni a művelethez használt anyagokkal, azok tulajdonságaival. 

A fugázás jelentősége

A hidegburkolattal ellátott helyiségek, terek összképét jelentősen befolyásolja a fugák minősége, színe, ezért nem érdemes ezen spórolni. A Cemix korszerű, minőségi fugázóanyagokat kínál kis, nagy és extra nagy méretű burkolólapokhoz kül- és beltérre egyaránt, különböző tulajdonságokkal. 

A korszerű fűtési rendszerek elterjedésével, illetve a trendek hatására egyre többen döntenek az esztétikus, könnyen takarítható hidegburkolatok mellett nemcsak a szokásos helyeken, a vizesblokkokban, hanem akár a nappalikban, hálókban is. A burkolatok kiválasztása viszont körültekintést igényel, ahogy a fugázóanyagoké is, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a burkolatok esztétikáját, használhatóságát, tartósságát. 

A fugák szélességét a burkolólapok nagyságához, élkialakításához kell megválasztani, erre vonatkozóan a gyártók és a burkoló szakemberek tudnak tanácsot adni.

Milyen szempontok alapján válassz fugázóanyagot?

A burkolat nedvszívó képessége határozza meg, hogy milyen fugázóanyagot válassz. A különleges igényű burkolólapok esetében a gyártók mindenképpen rendelkeznek a használandó anyag tekintetében a burkolat vízfelvételéről, nedvszívó képességéről, különleges igényeiről, de az egyszerűbb burkolatok esetében a szakkereskedések, szakemberek is tudnak segíteni. 

A választás során elsődlegesen a burkolat elhelyezése alapján kell választani bel- vagy kültérre való fugázót. A rosszul megválasztott termék használata egyrészt foltos burkolatot eredményezhet, másrészt ronthatja annak tartósságát, ellenálló képességét. 

A fal- és padlóburkolatok fugázása gyakorlatilag ugyanazzal a módszerrel és technikával történik, eltérés a használt anyagokban és a hézagok szélességében lehet. Az anyagok nemcsak állagban, színben térhetnek el egymástól, de a száradási idő, a bedolgozás technológiája és ellenállóképesség tekintetében is. A fugázók lehetnek hagyományos cement, vagy flexibilis epoxy alapúak.

A fugázás menete

Az előírt keverési arányokat mindig tartsd be, lehetőleg kétszer keverd át az anyagot.

A hézagokat fugázás előtt nedvesítsd be, majd ezt követően vidd fel és dolgozd be szivacs vagy fugázógumi segítségével. Ezután a felesleges fugaanyagot nedves szivaccsal mosd le a burkolatról, ekkor még javíthatók a kisebb hibák. A végleges száradás után polírozható. 


Otthon Munka