Egy méteráru üzletbe betérve nehéz nem elcsábulni a sok kelme láttán, különösen akkor, ha nem ismerjük kellőképpen az anyagok viselkedését, kezelési és viselési tulajdonságait. A bőség zavarában elveszve nehéz jó döntést hozni, pedig egy jól hordható blúz és lakástextilek alapanyaga sok mindenben különböznek.

Sok esetben ilyenkor a javunkra válik a tapintás, ami megkönnyítheti a választást, de ha élünk a modern technika adta lehetőséggel és online vásárolunk, akkor nem árt a tudásunkra hagyatkozni. Ha pedig megvan a megfelelő textil, már csak azt kell eldöntenünk, hány méter kell belőle a megálmodott darab megalkotásához. Ebben segítünk.

A textil természetes szövetszálai származhatnak növényi rostokból, állatoktól és ásványokból. A növényi szálak például a gyapotból a pamut, a juta, a szizál, a len és a kender. Állatoktól a moher, a kasmír, az angóra, a gyapjú és a selyem például. Ásványi eredetűek azbesztből és bazaltból készülhetnek. Emellett akadnak mesterséges szálasanyagok, amiket kémiai eljárásokkal állítanak elő, ezeknek két típusa van, a természetes alapú és a szintetikus szálak.

Még mielőtt részletesebben elmerülnénk az anyagismeretben, nézzük meg közelebbről az egyik legismertebb természetes alapú, de kémiai úton előállított képviselőjét, ami nem más, mint a népszerű viszkóz. A cellulózból kémiai eljárásokkal kialakított természetes alapú vegyi szálról beszélünk tehát, amit sokszor használnak fényes bélésanyagként, de ruhák, blúzok, ingek és fehérneműk készítésekor is.

Milyen tulajdonságai vannak?

Jól kezelhető, azaz könnyen mosható és vasalható anyag. Remek nedvszívó képességgel rendelkezik, még a pamutnál is magasabb ez a képessége. Egy jól színezhető és nyomható felületű anyag a viszkóz, ami kissé merevebb, így gyűrődik.

Ennek ellenére is lehetnek nagyon puhák, ellenben merevek is, ez attól függ, hogy milyen a szálak vastagsága. Némileg fényesebb tehát ez az anyag a pamutnál, és kicsit hűvösebb érzetű is. A természetes alapanyagnak köszönhetően nem jellemző rá az elektrosztatikus felöltődés. Jó a légáteresztő képessége, és összességében a szín és mérettartóssága is. A pamut helyettesítésére alkalmas textil, ami különféle mintákkal és színváltozatokban elérhető.

A fotó forrása:

White bear studio / Shutterstock.com