Ha kirobbanó formában szeretnék a pályán megjelenni, akkor fizikai felkészültséged mellett nagyon sok figyelmet kell fordítanod a megfelelő felszerelés és ruházat kiválasztására is. Kissé talán banálisnak hangzik, de a focista a lábával keresi kenyerét, így nagyon nem mindegy mit visel a lábán.

Egy néhány évtizede, amikor még csak néhány fajta focicipő létezett az egész világon a lábbelik megválasztásának kérdése talán nem volt feltétlenül a legfontosabb kérdés, azonban mára ott tartunk, hogy számos világmárka gyárt cipőket focistáknak és gyakran a fejünket vakarjuk az sportszereket árusító áruházak polcai előtt, mert a választék hatalmas. Ritkán tudunk minden egyes paramétert alaposan átgondolni. Ilyenkor egyébként az üzlet eladóihoz lehet segítségért fordulni, de sajnos ők sincsenek mindig tisztában a focicipők kiválasztásának minden kritériumával.

Nagyon jó kiindulási pont lehet a lábbeli kényelmessége. Ha tényleg a maximális teljesítményt akarod magadból kihozni a pályán, akkor ez a legfontosabb szempont. Egy jó cipőért érdemes akár 10-20 százalékkal is többet kiadni, mert a különbség hatalmas. Egy kényelmes focicipő nélkül egyszerűen elképzelhetetlen a kimagasló teljesítmény. A cipő kiválasztása során érdemes tehát azt mindig felpróbálni és ilyenkor jó ha felteszed magadnak a kérdést, hogy vajon tudnál-e azonosulni a termékkel. Ha például széles a lábad, akkor ne válassz szűk orrkiképzésű cipőt. Ha magas a rüsztöd, bizonyos termékek jól fognak működni, bizonyosak pedig teljesen használhatatlanok lesznek. Ezeket a szempontokat ne feledd!

Az előbb említett szempontok mellett nagyon fontos továbbá a cipő felülete is. Vegyük például a legújabb nike mercurial vagy adidas predator modelleket. A két világmárka olyan egymáshoz nagyon hasonló termékei ezek, amelyek a labdával való érintkezést és az ott fellépő súrlódási erőket a végletekig kioptimalizálták. Ezzel garantálják viselőik számára a pontos és kegyelmet nem ismerő rúgásokat.


Sport Ruházat