A bioritmusunk alapjában véve egy ciklikus folyamat, ami minden percben átszövi az életünket. Ezt a XIX. században Wilhelm Fliess fogalmazta meg, aki Berlinben folytatott ezzel kapcsolatban tanulmányokat. Úgy tartotta, hogy ez a fent említett ciklikusság az emberek általános fizikai, érzelmi és szellemi állapotára egyaránt igazak. Elmélete szerint mindez egy képlet segítségével könnyedén meghatározható, illetve kiszámolható, azaz rövid időn belül megtudhatjuk, hogy bizonyos időben miért vagyunk energiával telítve, míg egy kis idő elteltével pedig teljesen lelombozottak és negatívak.

Mikor beírjuk a születési dátumunkat a bioritmus kalkulátorba, akkor már csak elemeznünk kell tudni az elénk táruló vonalak kuszaságát. Alapvetően nem kell megijedni, mivel ez roppant egyszerű. Ismétlődő dologról van szó. Természetesen ahhoz, hogy megértsük, hogy melyik értékek mit jelölnek, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent a fizikai, szellem és érzelmi állapot.

Fizikai állapot

A bioritmusban a fizikai állapotként lett definiálva az általános közérzetünk, fizikai aktivitásunk, energizáltságunk. Ez jelenti a vitalitást az életünkben. Ennek a ciklusnak hossza 23 nap, majd ciklikusan ismétlődik.

Érzelmi állapot

Ez a periódus egy 28 napos ciklus, ami felel a kreativitásunkért, hangulatingadozásunkért, érzékenységünkért és nem utolsó sorban tudatosságunkért. Talán innen is ered az érzelmi hullámvasút kifejezés, mivel a diagramon tökéletesen kirajzolódik a hullámzó jellege.

Szellemi állapot

A szellemi állapot ciklusa a leghosszabb a három közül, ami jelen esetben 33 napot mutat. Ez árulkodik a logikai képességeinkről, hosszú és rövid távú memóriánk éppen aktuális működéséről, sőt, az agyunk elemző képességéről is. Összefoglalva, az eszünk éppen aktuális élességéről mutat egy átfogó képet.

A kiszámítása egy képlet alapján történik, amit igazából nem baj, ha a kalkulátorra bízunk, de persze, ha kedvet érzünk hozzá, akár magunk is megpróbálkozhatunk vele. Maga a képlet nem bonyolult (sin(2π*ciklus-hossza)), egy számológép könnyen megbirkózik vele, nekünk csak értelmezni kell. Az értékek 100% és -100% közé esnek, amik szerint értelemszerűen a 100%-nál vagyunk a maximumon, míg ugyanez mínuszban a legnegatívabb értéket adja meg. A táblázat segítségével figyelemmel kísérhetjük az aktuális állapotot, csakúgy mint a néhány nappal korábbi vagy éppen később várható állapotokat.


Egészség