A futamidő azt az időtartamot foglalja magában, amely alatt az ügyfélnek a teljes hitelösszeget (kamatokkal és az egyéb hiteldíjakkal együtt) részletekben vissza kell fizetnie a kölcsönadó felé.

A személyi kölcsönök futamideje – Előnyök és a hátrányok

A személyi kölcsön hiteltípus esetében a futamidő általában 1 hónap és 8 év között változik. A futamidőt elsősorban a kölcsön nagysága és a hitelezők ajánlatai határozzák meg. A piacon nagyon sokféle egymással versenyző termék érhető el, ezért különösen fontos, hogy hitelfelvétel előtt összehasonlítsuk az éppen elérhető személyi kölcsön ajánlatokat.

Az igénylés előtt azt is mindenképpen érdemes kiszámolnunk, hogy mekkora összeget kell majd visszafizetni a teljes futamidő alatt. Ugyan hosszabb futamidő mellett kisebbek lesznek a havi törlesztők, de a végén jóval többet kell fizetned a kölcsönvett pénz után.

Ezért ahhoz, hogy megbízható módon választ kapjunk arra a kérdésre, hogy hosszabb vagy rövidebb futamidővel érdemes-e inkább személyi kölcsönt igényelnünk, óriási segítséget jelenthet egy megbízható, internetes személyi kölcsön kalkulátor.

Személyi kölcsön rövidebb és hosszabb futamidővel – Egy konkrét példa alapján

Általánosságban érvényes szabály, hogy minél hosszabb a futamidőt választasz, annál alacsonyabb lesz a fizetendő havi törlesztőrészlet. Összességében viszont a hosszabb futamidő miatt akár jóval több kamatot kell visszafizetned, tehát valójában rosszabbul jársz. Ezért alapvetően érdemes a rövidebb futamidőt előnyben részesítened, mivel ez kevesebbe kerül számodra. Persze bizonyos élethelyzetek és maga a hitelfelvételi cél is befolyásolhatják ezt a döntést.

Hogy mindez még világosabb legyen, nézzünk egy konkrét példát!

A példából világosan kiderül, hogy bár a havi törlesztőrészlet jelentősen kisebb a hosszabb futamidő miatt, ugyanakkor a teljes költség mintegy a másfélszeresére nő változatlan feltételek mellett!

Ebből is látható, hogy személyi kölcsön igénylés során mindenképpen érdemes átgondolnod a számodra optimális kondíciókat, hogy minél inkább megtaláld az elképzelésednek megfelelő hitellehetőséget. Nézz körül még ma az aktuálisan elérhető személyi kölcsön lehetőségek között!


Pénzügy