A klímasemlegesség elérésére különböző országok eltérő határidőket vállaltak. Magyarország 2050-ig bezárólag vállalta ennek megvalósítását. Ehhez elengedhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, aminek egyik eszköze a megújuló energia felhasználása és az energiahatékonyság.

Az energiahatékonyság növelésére lakossági szinten az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően, népszerű otthonkorszerűsítési támogatások jelentek meg. Ezek célja a lakosság otthonfelújításra, korszerűsítésre való ösztönzése, a megújuló energiaforrások felhasználásával. A korszerűsítések megvalósulásának nélkülözhetetlen eszközei a különböző hőszigetelési anyagok.

Célok és eszközök az energiahatékony otthonokért

Az energiahatékony otthonok megteremtésének egyik célja a meglévő energiaigény csökkentése úgy, hogy közben otthonunk minősége és komfortszintje nő. 

Különböző adatok, statisztikák készültek azzal kapcsolatban, hogy milyen megtakarításokat érhetünk el otthonunk korszerűsítésével. A megtakarítás mértéke minden esetben függ attól, hogy mi mindenre terjed ki a korszerűsítés. Nyílászárók cseréje, tetőcsere és homlokzati hőszigetelésben is gondolkodunk? Esetleg szeretnénk megújuló energiaforrást is igénybe venni, napkollektorok felszerelésével? Ez így egyben ígéretes befektetésnek bizonyul pénztárcánk tekintetében is, de önmagában bármelyikkel tehetünk egy lépést a jó hőháztartás felé. 

A napjainkban elérhető hőszigetelő anyagok, amelyekkel növelhetjük otthonunk energiahatékonyságát, korszerűek, időtállóak és kifizetődőek. Hőszigetelő rendszerek alkalmazásával, fűtés és hűtés terén akár 25-35 százalékos is lehet a megtakarítás mértéke a kiindulási állapottól függően.

Bizonyított, hogy az épületek hőveszteségének mintegy 40%-a a falakon keresztül távozik. Ezért egy külső homlokzati hőszigeteléssel máris érezhető javulást érhetünk el.

Leggyakoribb hőszigetelési anyagok

Egy kis virtuális sétával a Hozo hőszigetelés webáruházban megtekinthetjük a ma legelterjedtebb hőszigetelő anyagokat. Mindegyik egy célt szolgál, mégis mindegyik egy picit más. 

A lakosság körében legnépszerűbb hőszigetelő továbbra is a hungarocell (EPS) vagy polisztirol. Felhasználástól függően különböző színjelöléseket alkalmazva különböztetik meg őket. Az 1 db piros csík azt jelzi, hogy gyárilag pihentetett, tehát felhasználása után nem várható szerkezeti változás benne. Ez lényeges, hiszen senki sem örül például egy rövid időn belül megjelenő repedésnek a vakolaton.

Az 1 db sárga csíkkal ellátott hungarocell a járófelületek szigetelését hivatott megoldani, mivel a meleg fontos, hogy ne a föld felé, hanem a lakás felé terelődjön.

A kőzetgyapot egy magasabb kategóriás hőszigetelő anyag. Bazalttartalma miatt tűzálló, és szálas szerkezetének köszönhetően jól vezeti a vizet. 

Bármelyiket használjuk, a jól megválasztott szigetelőanyag és szakszerű felhasználása minőségi változást hoz otthonunkba.


Otthon