Megugrott a kereslet a hőszivattyúkra és klímákra

Váradi György, a Fisher Klíma vezetője elmondta, hogy a gáz- és tűzifaárak emelkedése miatt 2022-ben jelentősen megnőtt az érdeklődés a hőszivattyús és klímás fűtési megoldások iránt a lakossági piacon. A lakástulajdonosok amellett, hogy olcsóbb, energiatakarékos fűtési megoldásokat keresnek, fontosnak tartják a beruházás mielőbbi megtérülését is. Az energiamegtakarítási megtérülés mellett az ingatlan értékét is növeli a fűtési rendszerek modernizációja.

A szakértő elmondta, hogy a hőszivattyúk akár A++ energiahatékonysággal is rendelkezhetnek és 1 kW elektromos energiát akár a külső hőmérséklet függvényében 2-8 kW fűtési energiává tudnak alakítani. Emellett ezek a rendszerek megbízhatóak, akár -28°C-os külső hőmérséklet mellett is lehet velük fűteni.

Így kell hőszivattyút választani

Váradi György szerint több tényezőt is figyelembe kell venniük a lakástulajdonosoknak, amikor hőszivattyút választanak otthonuk fűtésére, hűtésére:

1. Méret: Fontos, hogy olyan hőszivattyút válasszunk, amelyik megfelelő kapacitással rendelkezik az adott ingatlan méretéhez és adottságaihoz képest. Egy túl kicsi egység nehezen, vagy elégtelenül fűti fel a házat, míg egy túlméretezett egység többletköltségekkel járhat, és egyenetlenül is fűthet.

2. Hatékonyság: Azok a hőszivattyúk térülnek meg a leggyorsabban, amelyeknek magasak a szezonális energiahatékonysági mutatói (SCOP - fűtés, SEER - hűtés). Ezek a minősítések megmutatják, hogy a készülék milyen hatékonyan használja fel az energiát az ingatlanok fűtésére/hűtésére egy-egy szezonban. A 4,0 feletti SCOP-érték már költséghatékonynak és energiatakarékosnak számít a mai sztenderdek szerint.

3. Költségek: Vegyük figyelembe a hőszivattyú kezdeti beruházási költségeit, valamint a folyamatos karbantartási és üzemeltetési költségeket! Fontos, hogy megfelelő legyen az egyensúly a kezdeti beruházás és a hosszú távú megtakarítások között.

4. Helyszín: A hőszivattyú elhelyezése befolyásolja annak teljesítményét. Vegyük figyelembe az ingatlan fekvését, az árnyék és a napfény mennyiségét, valamint a helyi időjárást és a ház hőveszteségi mutatóját, a szél irányát és a hanghatást is. Emellett érdemes a beltéri egységhez minél közelebb telepíteni a berendezést. A jegesedéskor a gép leolvasztja magát, ami több liter vizet eredményez, ennek elvezetésére is gondolni kell.

5. Tulajdonságok: Keressünk olyan hőszivattyús rendszert, amely megfelel az igényeinknek a funkciók tekintetében! A berendezések elérhetőek akár programozható érintőképernyős kijelzővel, wifi funkcióval, programozási opciókkal is. Értelmetlen olyan extrákkal ellátott berendezést venni, amit aztán nem fogunk kihasználni.