Általánosságban elmondható, hogy a szilárd ételeket lépésenként és óvatosan kell bevezetni, kezdve azokkal az ételekkel, amelyeket a legkevésbé valószínű, hogy allergiát okoznak. Például az első ételek közé tartozhatnak az enyhén főtt és pürésített zöldségek, például a sárgarépa, a brokkoli vagy a zöldbab. Később bevezethető a gyümölcsök, például az almaszósz vagy az őszibarackpüré.

Fontos az is, hogy az új élelmiszerek bevezetésekor csak kis mennyiséget adjunk a babának, és figyeljük meg, hogy nincs-e allergiás reakció.

A különböző ételek bevezetésének időpontja és mennyisége a baba fejlődési szakaszától függ, ezért mindig fontos az orvos tanácsát kérni az új élelmiszerek bevezetése előtt.

Zöldségek és gyümölcsök mikor, hány hónapos korban adhatók a babának?

Általánosságban elmondható, hogy a szilárd ételek bevezetését hat hónapos kor után kell elkezdeni, és ekkor az első ételek közé tartozhatnak az enyhén főtt és pürésített zöldségek és gyümölcsök. Fontos, hogy az új élelmiszereket egyenként és óvatosan vezessük be, kezdve azokkal az ételekkel, amelyeket a legkevésbé valószínű, hogy allergiát okoznak.

Itt van néhány példa a zöldségekre és gyümölcsökre, és hogy mikor ajánlott azokat bevezetni a baba étrendjébe:

- Sárgarépa: hat hónapos kor után

- Brokkoli: hat hónapos kor után

- Zöldbab: hat hónapos kor után

- Sütőtök: hat hónapos kor után

- Karfiol: hat hónapos kor után

- Édesburgonya: hat hónapos kor után

- Banán: hat hónapos kor után

- Körte: hat hónapos kor után

- Avokádó: hat hónapos kor után

- Alma: hat hónapos kor után

- Dinnye: nyolc hónapos kor után

- Szilva: nyolc hónapos kor után

- Füge: tíz hónapos kor után

A cikkünk végén található baba hozzátáplálás kalkulátor segítségével minden élelmiszerről megtudhatod, hogy hány hónapos kortól javasolják a gyereknek adni.

Minden baba egyedi, és minden gyerek eltérő ütemben fejlődik, így mindig fontos az orvos tanácsát kérni az új élelmiszerek bevezetése előtt. Emellett fontos megemlíteni, hogy a különböző országokban különböző ajánlások vannak az új élelmiszerek bevezetésével kapcsolatban, ezért az adott ország ajánlásait is érdemes figyelembe venni.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Egészség Gasztro