A képzés hidat képez az IT-, a digitalizálás hatására megjelent új területek és a megfelelőségi (compliance) területek ismeretanyaga között, ezzel egyedülálló, e területeken átívelő komplex, speciális szaktudást kínál a hazai piacon.


Tovább bővíti szakirányú továbbképzéseinek portfólióját a Budapesti Metropolitan Egyetem. Az intézmény ezúttal a fintech piac felé nyit: a kifejezetten pénzügyi digitalizációs és compliance szakértők képzését célzó kurzuscsomag a megfelelőségi feladatokkal megbízott szakembereket, a belső ellenőrzésen, egyéb kontroll funkcióban, valamint a digitalizációval kapcsolatos szakterületen dolgozókat célozza. A magasan képzett munkaerő több dimenzióban is hatással van a vállalatok digitalizációs törekvéseire, egyrészt előfeltétele a tervezett fejlesztések megvalósításának, másrészt a már megvalósult projektek, a digitalizált területek mindennapi működtetéséhez is elengedhetetlen.  


A képzést elvégző hallgatók vezetői pozíciók betöltésére is alkalmassá válnak a megfelelőség, a belső ellenőrzés, a kockázatkezelés, az innováció, a digitalizáció, valamint a digitális átalakulás területein. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, valamint innovatív kis-, közép- és nagyvállalatok digitális átalakulásához kapcsolódó tervezési, fejlesztési feladataiban juthatnak szerephez, valamint képesek lesznek átlátni és irányítani az átalakulást követő, üzemeltetéshez kapcsolódó megfelelőségi folyamatokat.


A képzés legfőbb erőssége és egyben sajátossága is, hogy a pénzügyi digitalizáció világát a compliance és etika szemszögből közelíti meg, komplex megvilágításba helyezve az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó nemzetközi és nemzeti jogszabályi környezetet. A képzést elvégzők munkájuk során képesek lesznek felismerni a digitalizációhoz kapcsolódó megfelelőségi szempontból releváns helyzeteket, és hathatós támogatást tudnak nyújtani munkáltatójuk számára abban, hogy az adott szervezet működése megfeleljen a rá irányadó szabályoknak.


„A technológiai innovációk ugrásszerű fejlődésével, a digitalizációval a a compliance, azaz a megfelelőségi területnek is együtt kell fejlődnie – mondta Harkácsi Gábor József, a szakirányú továbbképzés vezetője. – A képzés az ehhez szükséges ismeretanyagot adja át naprakészen, a gyakorlatban alkalmazható formában. Ezáltal a hallgatók számára aktuális, piacképes tudást biztosít, akik ezt a pénzügyi és gazdasági élet valamennyi területén hasznosítani tudják majd.”


Az oktatói gárdát a témákat legmagasabb szinten ismerő, a szabályozásokat alkotó és alkalmazó, többségében a Magyar Nemzeti Bankban dolgozó szakemberek alkotják.
A képzésre frissen végzett pályakezdők, valamint több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek jelentkezését egyaránt várja az intézmény, a pénzügy bármely területéről. A METU a jogi, közgazdasági, pénzügyi, informatikai területen dolgozó szakemberek számára is ajánlja a kurzusok elvégzését. 


A szakirányú továbbképzés iránt érdeklődők július 30-ig kedvezménnyel regisztrálhatnak a szeptemberben induló kurzusra, amelyre a hivatalos jelentkezés szeptember 10-én zárul. A jelentkezéshez bármilyen, a felsőoktatásban szerzett diploma, valamint B1 szintű angol nyelvismeret szükséges.

 


AI Mesterséges intelligencia