Hogyan informálja le a kockázatos cégeket?

Amennyiben érdemleges, hiteles információkat szeretne kapni egy adott vállalkozásról, nagyon sok időt és energiát kellene rááldoznia a vizsgálatra. Most már viszont vannak olyan oldalak, ahol meg tudja magát kímélni a sok kutakodástól. A Credit Online elemzéseinek hála teljeskörűen informálódhat, és többek között a cégek kockázati besorolásáról is tudomást szerezhet.

Miket érdemes ellenőrizni?

A NAV kialakított egy tételes útmutatót, ami segítheti az ellenőrzés folyamatát.

Ezeket szükséges alaposan szemügyre venni:

- Van-e a céggel szemben végrehajtási eljárás

- Köztartozásmentes adózók között van-e

- Alkalmazott-e már dolgozókat bejelentés nélkül

- Minősített adózó-e

- Alkalmazottainak száma

- Adószám érvényessége

- Van-e közösségi adószáma

- Bejegyezték-e a cégjegyzékbe, vagy vállalkozás esetén a vállalkozói nyilvántartásba

- Rendelkezik-e 180 napon túli adótartozással

Miért ellenőrizze üzleti partnere cégét?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 3012/2018. számú útmutatója eléggé vegyes reakciót váltott ki az emberek között. Az ismertető segít a vállalkozásoknak, hogy ne kerüljenek a későbbiekben fiktívnek minősített ügybe. Az adókijátszó cégek veszélyesek az Ön vállalkozására is, ezért érdemes ellenőriznie partnerét. Ha ezt mégsem teszi meg és emiatt, akár a tudta nélkül is, de adókijátszást követ el, abban az esetben súlyos következményekkel számolhat.

Ha az adókijátszás bebizonyosodik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megvonhatja cégének vagy vállalkozásának adólevonási jogát. Továbbá nem az általában megszokott 50%-os, hanem a 200%-os büntetést rója a számla fogadójára.

Milyen esetben mentesül a bírság alól?

Vannak esetek, amikor a cég mentesülhet a következmények alól. Az adólevonási jog nem tagadható meg olyan szabályszegésre alapozva, amiről a befogadónak ráhatása nem lehet, vagy nem tudhatott róla.

Az ellenőrzés egyenlő a biztonsággal

Minden vezető szeretné biztonságban tudni cégét vagy vállalkozását. Ennek érdekében elengedhetetlen, sőt kötelező feladat, hogy ellenőrizze az újonnan szerzett, illetve a már meglévő üzleti partnereit. Így könnyedén elkerülheti a kockázatos együttműködéseket.

Hogyan tud könnyen és gyorsan információhoz jutni?

A legtöbb esetben egy hosszabb folyamat lenne, amíg tényleges információkat kapunk üzleti partnereinkről. Ma már azonban vannak olyan oldalak, ahol könnyen és gyorsan le tudja informálni a céget, amivel kapcsolatba szeretne kerülni. Továbbá jelenlegi partnereit is folyamatos figyelemmel tudja követni, amivel biztosíthatja vállalkozásának stabilitását és biztonságát.