Az élelmiszerek nagy része viszont hatalmas mennyiségű csomagolásba van bújtatva. Töménytelen mennyiségű műanyag, papírcsomagolás, mi szem-szájnak ingere… Ezek egy része pedig csak részben vagy egyáltalán nem hasznosítható újra. 

Ennek ellenére egyre több olyan terméket találni a boltok polcain, ahol nem csak a magas minőségre vagy a mesterséges adalékanyagok mellőzésére figyelnek oda, hanem a termékek csomagolására is. 

A külső nem minden

A műanyagból készült dobozok újrahasznosíthatóak, tehát akkor egyértelműen környezetbarátak is, gondolhatnánk. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy az újrahasznosítás nem azt jelenti, hogy végtelenszer visszakerül a körforgásba. A műanyag jellemzően mikroműanyag darabokra esik szét bizonyos számú újrahasznosítási eljárás után. Ezek pedig szennyezik a vizet, a talajt, de még az emberi szervezetet is. 

Egyre több cég dönt az üveg csomagolás mellett. Ezek többször is újrahasznosíthatóak. Ehhez még feldolgozó üzemre sincs szükség. Az igazán kreatívak tárolókat, díszítőelemeket, lakáskiegészítőket készítenek a használt üvegekből. 

Ha mégsem szeretnénk otthon szórakozni vele, bármikor elvihetjük egy szelektív hulladékgyűjtőhöz. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy az üvegeket kidobás előtt öblítsük el vízzel. Ha szószos, ételmaradékos, akkor sajnos kisebb az esélye, hogy újrahasznosításra kerül, hiszen mire eljut a feldolgozó üzembe, elviselhetetlen szag és állag kíséri az üveg útját. 

Online rendelés során

A másik necces pont az internetről történő rendelés és az online házhoz szállítás. Főleg üvegtárgyak esetén jellemző, hogy a dobozokba különböző térkitöltő anyagok kerülnek. Ezek általában műanyagból készülnek, és miután megérkezett a csomag, elvesztik a funkciójukat, mennek a szemetesbe.

Szerencsére egyre több cég talál erre alternatív megoldásokat. A POLCZ készételek gyártói például egy 100%-ban lebomló, biológiai eredetű természetes anyagot használnak térkitöltésre. Ez lényegében kukoricakeményítőből készül. 

Ez az anyag komposztálható, de akár vízben is feloldható, vagy épp újrahasznosítható - kreativitástól és időtől függ! 

Mindenkit arra biztatunk, hogy vásárlás előtt látogasson el a különbözü cégek weboldalaira, social media felületeire, hogy további információt szerezhessen a termékekről és azok csomagolásáról. Ennek köszönhetően felelős és tudatos döntést lehet hozni a vásárlás során.


Gasztro