E tekintetben a mérlegképes könyvelő ideális választás lehet, hiszen ha megnézzük a hazai átlagkereseteket, akkor egyből kitűnik, hogy ebben a szakmában bizony az átlagnál többet keresnek a munkavállalók. Különösen azok, akik már sok éves tapasztalattal rendelkeznek. 

Karrierépítés mint mérlegképes könyvelő – ez egy igazán vonzó alternatívát jelenthet számunkra. Ám mielőtt komolyabbá válnának a szándékaink, érdemes tisztába kerülnünk azzal, hogy kiből lehet egyáltalán sikeres könyvelő, és mi közéjük tartozunk-e!

Aki kiválóan ért a számokhoz

Egy könyvelő ideje nagy részét a számok társaságában tölti, elvégre bizonylatokat könyvel, számadatokat vesz nyilvántartásba, különböző pénzösszegeket utal, és bár rendelkezésére áll a számológép, előfordulhat, hogy fejben kell számolnia. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy jól kiigazodjon a számok világában, és hamar ki tudja szúrni az esetleges hibákat, tévesztéseket.

Aki képes magas precizitással dolgozni

Az előző pontból következik, hogy egy könyvelőnek kimagasló precizitással kell dolgoznia - és itt most nem csak a számadatokra gondolunk. Az egyéb adatok, információk helyességét is nyomon kell követnie, illetve a különböző könyvelési és bevallási határidőket is pontosan be kell tartania. Arról nem is beszélve, hogy a jogszabályokhoz és azok változásához is maximálisan alkalmazkodnia kell a munkája során.

Aki szereti a monoton munkavégzést

A mérlegképes könyvelő bár sok tekintetben érdekes munkakör, nem lehet azt mondani rá, hogy izgalmas volna. Különösen, hogy általában ugyanazok a feladatok ismétlődnek: bizonylatok, számlák könyvelése, adatfelvitel, bevallások készítése, stb.

Mivel a könyvelők jellemzően egy külön bejáratú, elszeparált irodában dolgoznak, hogy megfelelően tudjanak koncentrálni a teendőikre, így a munkakörnyezetük meglehetősen ingerszegény. 

Unatkozni persze garantáltan nem fogunk, könyvelőként ugyanis mindig lesz feladatunk - főleg a bevallási időszakokban -, de az állandó monotonitást, illetve az emberektől elzárt munkavégzést csak kevesen élvezik. Ha pedig mi nem tartozunk közéjük, akkor lehet, hogy nem nekünk való ez a munka.

A mérlegképes könyvelő szakma sokak számára vonzó lehetőség, akik egy jól fizető állást keresnek, és karrierépítésre törekszenek. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha sikeresek szeretnénk lenni ebben a pozícióban, akkor számos olyan képességgel, tulajdonsággal kell rendelkeznünk, amiket nem lehet elsajátítani. 

Ha még ezek után sem ment el a kedvünk attól, hogy kipróbáljuk magunkat ezen a területen, akkor bátran végezzük el a mérlegképes könyvelő képzést. Utána pedig szabad utat kapunk ahhoz, hogy jelentkezzünk a Kaposvárállás releváns hirdetéseire.