Ezekkel a szervezők azt szerették volna bizonyítani, hogy a Balaton nem zárt be a nyár végével. Ősszel is vannak olyan programok, amelyek miatt ide is érdemes elutazni. 

Ezrek látogattak el Alsóörsre, a Kolbászsütő fesztiválra, Lovasra a Malomvölgyi Jazz Fesztiválra. Több helyen a kutyabarát szállásokat és kávézókat is népszerűsítették, ilyen volt például Tihany, ahol az ősz legnagyobb, ca. 10.000 főt megmozgató rendezvényén, a XX: Gardália Fesztiválon egy kutyabarát menüt is bemutattak. Ezt kedvezményesen vásárolhatták meg vendégek. A menü mellé egy speciális teafilter is járt, amely vidám, kutyás formájával próbálta felhívni a figyelmet az állatbarát helyek fontosságára. 

Több tucat cukrászda, borászat vált kutyabaráttá

Mint azt a Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta: Sok kutyabarát szállás és étterem van a Balatonon. A kutyás, teás akcióval most ezekre szeretnék felhívni a figyelmet a Nyitott Balaton akció keretén belül.

Négy évvel ezelőtt már készítettek olyan térképet, is amely ezeket  kutyabarát helyeket mutatta be egy kis kutyás etikával megspékelve.  A térképen, a két hivatalos kutyás strandon kívül (földvári és fonyódi) 22 szálláshely, 10 borászat, 21 étterem és cukrászda, 15 turisztikai látnivaló és 10 állatorvos címe volt megtalálható.

Mára a kutyabarát szállások és éttermek, kávézók száma megemelkedett. Főként a kisebb szállásadók váltak kutyabaráttá. A közelmúltban körülbelül 30 ezer szálláshely újult meg a Kisfaludy programban. Ezek  jelentős része az őszi időszakban is nyitva van, közülük sok kutyabaráttá is vált. 

Van, ahol welcome drinkkel fogadják a kutyákat

Mindezekhez Antal Bernadett,  az Alsóörsön található   Laroba Wellness Hotel   managere hozzátette: Sok helyen meg lehet már szállni a kutyával, ha Balatonon járunk, de kevés még az olyan szállásadó, ahol  magukat a kutyákat is vendégként kezelik és különleges szolgáltatást kapnak a négylábúak is.

Van olyan hely például, ahol a kutyák welcome drinket kapnak, egy  tál friss vízet, máshol  kijelölnek a szállodán belül egy elkerített, nyugalmas sarkot, ahol a becsekkolás folyamata alatt leheveredhetnek a kutyák. Sok helyen lehet bérelni  ágyat és kanapét védő plédet a kutyáknak, de van szállodai itató és etetőtál is. Máshol a  környék állatorvossának,  kutyakozmetikusának szolgáltatásait is igényé tudják venni a vendégel.

A turisztikai szakember szerint ilyen szolgáltatást még kevés szálloda nyújt, de egyre több az olyan, ahol tudják mi kell a kutyával érkező vendégeknek.


Állatvilág