Csökken az adásvételek száma

Az MNB kamatpolitikája gyorsan elvette a hitelfelvételi kedvet, az adásvételek száma is legalább 20-25 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban. Ebben a magas kamatok éppen úgy szerepet játszanak, mint az elszálló árak és a 45% körül mozgó élelmiszer-infláció. A megélhetés egyre nehezebb, és ezen a béremelések sem sokat segítenek. Sokan nagy várakozásokkal néztek a 2023-as év elé, de jelenleg a kasszánál nem azt tapasztalhatjuk, hogy bármi is kedvező irányba változott volna.

A háztartások költségeinek nagy részét az élelmiszer és a rezsi teszi ki. Albérleti díjat fizetve további fix költséggel kell számolni, ezért korántsem mindegy, hogy mennyi az annyi. A lakáshitel sokaknál nem opció, egyszerűen az önerő hiánya, vagy a jelenlegi kamatok apropóján. A fővárosba érkező diákok szülei sem tehetik meg általában, hogy egy saját ingatlanra beruházzanak. Ilyenkor kerül fókuszba a megfelelő albérlet megtalálása.

Hogyan választunk albérletet?

Árak, elhelyezkedés, méret, kialakítás – sokáig csak ezek a szempontok számítottak. A mai kor embere azonban plusz igényekkel és elvárásokkal vág bele az albérletkeresésbe. Az energiaválság egyértelműen megmutatta, hogy korántsem mindegy, mennyit fogyasztunk, és milyen energiaforrásokat használunk fel. Hazánkban a megújuló energia sajnos elenyésző mértékben jut szerephez, ezért nagyon fontos, hogy legalább a fűtésre, hűtésre, melegvíz előállítása alkalmazott mennyiséget csökkentsük. Hogyan tehetjük ezt meg? Az ingatlanok korszerűsítése, a hőszigetelő rendszerek kiépítése, valamint a kevésbé költségigényes fűtési megoldások a leginkább keresettek napjainkban. Igaz ez akkor is, ha az ideális albérlet megtalálása a cél.

Kibővült tehát azoknak a szempontoknak a köre, amelyek alapján albérletet választunk. A Professional Premium Property Zrt. szakmai tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a szerződéses háttér szintén kiemelt jelentőséggel bír. A mai fiatalok már nem bízzák a véletlenre, hogy mennyire megbízható lakhatás mellett teszik le a voksot. A számlaképes albérletek száma még mindig rendkívül kevés Budapesten, ezért felértékelődnek a korrekt szerződést kötő, számlát adó lehetőségek. Akár lakhatási támogatás igénybevételére is alkalmas a számlaképesség, hogy a bérlő részére nyújtott jogi védelemről már ne is szóljunk. Az esetleges meghibásodások gyorsa megjavítása, az amortizációból eredő problémák kiküszöbölése olyan pozitívum, amit sajnos még mindig túl kevés esetben kaphatnak meg a bérlők. Ezért nem mindegy, hogy milyen módon keresel albérletet, igénybe veszed-e a területre specializálódott irodák segítségét.

Nem mindegy az ingatlan színvonala!

Az alberletbudapest.hu szerint joggal várja el az albérlő, hogy tiszta ingatlanba költözzön be, és a tapasztalatok szerint erre egyre nagyobb igény mutatkozik. A fővárosban hallgató egyetemisták, a jövőjüket itt elképzelő fiatalok, vagy az időszakosan, a karrier szempontjából Budapest mellett döntők egyaránt a megbízhatóságot keresik.

A számlaképesség és a kiszámíthatóság alapnak számítanak a fiatalok körében, de sokan érdeklődnek az igényes kialakítású, korszerű berendezésekkel ellátott bérlemények iránt is. Legyen szó egy szobáról, fürdőszobával ellátott lakrészről, vagy teljes ingatlanról, a mindennapi élettér kapcsán nagyon nem mindegy, milyen körülmények között tölti az ember idejét.


Otthon