Mi is pontosan a mikrobiom?

Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok teljes közösségét és azok genetikai állományát nevezzük mikrobiomnak. Az emésztőrendszerben, azon belül is a belekben élő mikrobiom az, amit a legszélesebb körben kutatnak. Ha ennek a mikrobiomnak az egyensúlya felborul, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek, melyet elsősorban a belgyógyászatban vizsgálnak. A Halom Medical Egészségközpont belgyógyász szakorvosai nagy szakértelemmel fordulnak az ebből fakadó betegségek felé. 

Nem csak a belekben találhatunk ilyen parányi élőlényeket a szervezetben, hanem többek között a szájüregben, a bőrfelületen, az urogenitális traktusban és még számos felületen.

Az a tény, hogy testünk több baktériumsejtet tartalmaz, mint emberi sejtet, jól szemlélteti a mikrobiom fontosságát. 

Hogyan támogatja a mikrobiom az egészséget?

Nagyon sokszínű, ahogyan a mikrobiom képes hozzájárulni az egészségünkhöz. 

Az emésztést és az anyagcserét a táplálék lebontásában való részvétellel támogatja. Kiemelt a jelentőségük az olyan anyagok emésztésében, amelyet a szervezetünk által termelt enzimek önállóan nem lennének képesek feldolgozni. Ezen a tevékenységen keresztül részt vesznek a tápanyagok felszívódásában és az anyagcsere folyamatok optimalizálásában.

Az immunrendszer működését is befolyásolja a mikrobiomunk állapota, mivel segíti annak fejlődését és működését. A mikrobiom optimális összetétele egyensúlyi állapotot teremt, ami segíti a szervezet védekezését a kórokozókkal szemben. 

Talán elsőre különösen hangzik, de a kutatók kapcsolatot találtak a mikrobiom jólléte és a mentális egészség és jó közérzet között. Ez azért lehet így, mert a bélmikrobiom hatással van az agyműködésre, ezen keresztül pedig a mentális állapotunkra. Ha a bélmikrobiom sérül, akkor különféle neurológiai rendellenességek léphetnek fel, mint például a depresszió vagy a szorongás. 

Kutatások és a jövő

Az utóbbi években egyre nagyobb fókuszt kaptak azok a kutatások, amelyeknek középpontjában a mikrobiom áll. Ennek köszönhetően egyre közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megismerjük, pontosan mi mindenre is hat a szervezetünk mikrobiomja. 

Még számos kutatási terület feltáratlan, így a jövőben újabb eredmények várhatók. A technológia fejlődésével lehetőség nyílik arra, hogy akár személyre szabottan is vizsgáljuk ezeket az élő közösségeket, amivel az orvoslás teljesen új módjai jelenhetnek meg. 

A mikrobiom kutatása tehát egy izgalmas és még számos kérdést tartogató terület, mely jelentős hatással lehet a gyógyászatra. 


Egészség