A lineáris mozgatás és lineáris megvezetés egyik legelterjedtebb és legpénztárcabarátabb típusú a körtengelyes és golyós lineáris csapágyas meggvezetés.

A lineáris csapágy az ipari gépekben használt csúszócsapágyak egy típusa, jellemzően precíziós mozgásszabályozással járó alkalmazásokban. A lineáris csapágyak sima működést biztosítanak, miközben csökkentik a súrlódást és a karbantartást, lehetővé téve a gép pontos mozgását egy tengely mentén, minimális kopással. A lineáris csapágyak általában a robotikában, a CNC-gépekben és más automatizált berendezésekben találhatók, amelyek precíz lineáris mozgást igényelnek. Többféle méretben és anyagból készülnek, így bármilyen alkalmazáshoz alkalmasak, amely megbízható lineáris mozgási megoldást igényel.

A lineáris csapágyak többféle kialakításban és méretben érhetőek el. Léteznek nyitott golyóscsapágyak, egyenes kör csapágyak, hosszított lineáris csapágyak és peremes kivitelű lineáris csapágyak is.

A lineáris csapágyak acélból készünek, melyben szintén acél anyagú golyózás található. Léteznek rozsdamentes acélból készülő lineáris golyós csapágyak is. A legtöbb lineáris megvezetés -20 ºC + 80 °C működési hőmérsékleten kiválóan működik.

A csapágyakhoz tartozó körtengelyek 4 mm-es, 6 mm-es, 8 mm-es, 10 mm-es, 12 mm-es, 16 mm-es, 18 mm-es, 20 mm-es, 25 mm-es, 28 mm-es, 30 mm-es, 35 mm-es, 40 mm-es, 50 mm-es átmérőben terjedtek el. Ehhez tartozó csapágyak terjedtek el széles körben a piacon.

A lineáris megvezetések fontos szereplője a lineáris csúszkák. Ezen csúszkák belsejében golyós lineáris csapágyak vannak, melyek egy furattal ellátott alumínium házba vannak szerelve.

Annak érdekében, hogy a lineáris csapágyak hosszú távon zökkenőmentesen és hatékonyan működjenek, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ez magában foglalja a kenési szintek rendszeres ellenőrzését, a szerelési felületek korrózió vagy kopás szempontjából történő vizsgálatát, valamint annak ellenőrzését, hogy maga a csapágy még mindig megfelelően működik-e. Ha az ellenőrzés során bármilyen problémát észlel, fontos, hogy azonnal foglalkozzon vele, hogy megelőzze a csapágy további károsodását vagy hibás működését.


Munka