A megbízhatóan működő akkumulátor a motor elengedhetetlen kelléke

A megfelelő állapotban lévő akkumulátor azért esszenciális kelléke a robogódnak, illetve egyéb típusú motorkerékpárodnak, mert nélküle még az indítás is roppant nehézkes lehet. Az akkumulátor felel az önindító meghajtásáért, illetve a motor elektromossággal összefüggő funkcióinak biztosításáért.

Nem véletlen tehát, hogy a tél végi, kora tavaszi karbantartó tevékenységek egyik javasolt eleme az akksi állapotának az ellenőrzése. Roppant kellemetlen tud ugyanis lenni, amikor egy távoli túra egyik állomásán a lemerült akkumulátor miatt nem indul el a motor.

Mi alapján célszerű akkumulátort választani a motorodhoz?

Amikor a robogódhoz, országúti vagy cross motorodhoz akkumulátor beszerzését fontolgatod, akkor a választást mindig célszerű a jármű fizikai paramétereihez igazítanod. A motorhoz kapcsolt használati utasításban minden bizonnyal írnak is az akksi javasolt specifikumairól.

Ha az akkumulátor túl kicsi, akkor nem lesz elég kapacitása a zavartalan működéshez. Ha pedig túl nagy akksit veszel, akkor nem fog elférni a blokkban. Szintén felmerülhet benned kérdésként, hogy inkább savas vagy zselés akkumulátor beszerzésében érdemes-e gondolkodnod.

Utóbbi azzal kapcsolatban számít újdonságnak, hogy szeleppel szabályozott zárt rendszerű akkumulátor. Kevesebb gondozást igényel, ezért többe is kerül. A vásárlás előtt mindenképp tájékozódj róla megbízható forrásból, hogy a gépedbe melyik változat alkalmazása javasolt.

Az akkumulátor mellett bizony a töltő is roppant hasznos kelléknek bizonyulhat

Mi a lemerült akkumulátor gyors és hatékony ellenszere? Természetesen az a készülék, amivel minél rövidebb időn belül meg tudjuk oldani a feltöltést. Az sem elhanyagolható körülmény persze, hogy ez a töltőberendezés legyen mindig kéznél.

Érdemes tehát proaktív módon gondolkodnod, és egyfajta biztonságra játszva beszerezned egy töltésre alkalmas berendezést. Alapvetően kisebb önsúllyal és viszonylag kis mérettel rendelkező készülékekről beszélünk, ami a motor tárolópakkjában is elférhet.

Vagyis útközben is magaddal viheted, és ha épp az akksi miatt kerülnél bajba, akkor rögvest megoldhatod a szituációt. Az akkumulátortöltő rendelkezésre állása tehát mindenképpen biztonságérzetet jelenthet motorozás közben.


Autó