A mesterséges intelligenciára vonatkozó javaslat azt sürgette, hogy az Apple hozza nyilvánosságra azokat az etikai irányelveket, amelyeket a technológia alkalmazása során követ.

A mesterséges intelligencia "számos társadalompolitikai kérdést vet fel" az intézkedést támogatók nyilatkozata szerint. Ezek közé tartozik, hogy az alkalmazottakkal szemben elfogult döntéseket eredményezhet-e, vagy megsértheti-e a vásárlók magánéletét. A nyilatkozat figyelmeztetett az automatizálásból eredő elbocsátások veszélyére is.

apple mesterséges intelligencia

A Microsoftnak is meggyűlt a baja saját mesterséges intelligenciájával. A cég vizsgálja azon jelentéseket, melyek szerint a Copilot chatbot egyes esetekben bizarr, zavaró és káros válaszokat ad a felhasználóknak. 

A Copilot azt mondta egy poszttraumás stresszben szenvedő felhasználónak, hogy "nem érdekel, hogy élsz-e vagy meghalsz", míg egy másik felhasználót hazugsággal vádolt meg, majd felszólította, hogy ne keresse őt többé. Egy harmadik esetben egy data scientist osztotta meg saját üzenetváltását a chatbottal, amely kétes üzeneteket írt az öngyilkossággal kapcsolatban. 

microsoft mesterséges intelligencia

A Microsoft a zavaró események vizsgálata után azt mondta, hogy a felhasználók szándékosan próbálták becsapni a Copilotot a válaszok generálására.


Tudomány