Ezek mind meghatározzák a végbéltályog gyógyulási idejét is, ahogy az influenzáét vagy éppen a covidét. A visszaszámlálás akkor kezdődik, amikor a páciens rászánja magát a proktológia felkeresésére. Innen ugyanis már a gyógyulási folyamat kezdődik, hiszen szakszerű segítséget kap a beteg. A feltárás után egy hét pihenés szükséges, ilyenkor a beteg nem csinálhat semmit, ami a végbéltájékot erőltetné.

Mivel azért egy komoly műtétről van szó, legalábbis érzékeny területről, 3-4 hét váladékozásra kell számítani. Ez még nem javít az életminőségen, de a műtét után szűnik a fájdalom, kiürül a fertőző váladék. Ha ez még 6 hét után is fennáll, akkor sipoly képződött, amelyet újra kezelésbe kell venni. Ha minden az előírásoknak megfelelően megy, akkor a gyógyulási idő nagyjából két hónap. A kontroll szükséges nagyjából félidőnél, addig pedig sós vagy fertőtlenítős ülőfürdővel lehet tisztogatni a sebet a gyógyulás érdekében. Ez gyakori procedúra, de érdemes nem elhanyagolni.

Miért húzódhat el a végbéltályog gyógyulási ideje?

Ha a gyulladás belső nyílása a bélben nyitva marad, és a mérgező váladék, a genny nem ürül ki maradéktalanul. Ilyenkor az történik, hogy a beragadt genny utat tör magának a szövetek között, kis csatornákat képez, és random helyeken a felszínre kerül. Ez a sipoly, amely szintén műtéti megoldást kíván. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban erre is van lehetőség, hiszen valódi szakemberei a proktológiának. A fővárosban vagy Székesfehérváron is található klinika, ahol a diagnózistól az utókezelésig kísérik a pácienseket. Így segítenek, hogy a végbéltályog gyógyulási ideje a lehető legrövidebb legyen. 

Ez persze függ a pácienstől is. Nemcsak az általános állapotról vagy szó, hanem arról is, hogyan kezeli a beteg önmagát. A seb kötözése, ápolása, a fertőtlenítés nagyon fontos, hiszen egy fokozottan sérülékeny, érzékeny területről van szó. A fertőtlenítő ülőfürdő alkalmazása, a gyógynövényes fertőtlenítőkrémek, kenőcsök használata, a hipermangános tisztítás mind elősegítik a gyógyulást. Az elhanyagolt terület nem fog gyógyulni, sőt, komoly következményei lehetnek. 

A végbéltályog oka

Mire az ember eljut a műtétig, már minden bizonnyal tudja a tályog okát. Elég egy begyulladt izzadságmirigy, és máris rossz irányba indul a gennyes váladék. Nem kell feltétlenül elégtelen higiénés állapot, homoszexuális kapcsolat, diabétesz vagy immunhiányos állapot. Sőt, egy végbélrepedés, egy halszálka, véletlenül lenyelt csontdarabka is vezethet idáig. Az a lényeg, hogy a legkisebb gyanú esetén azonnal forduljunk szakemberhez, mert egy kezdeti állapotot gyorsabb gyógyulási idővel lehet átvészelni.


Egészség