Az édes borok, a likőrborok és a magasabb alkoholtartalmú borok több kalóriát tartalmazhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy az alkohol önmagában is magas kalóriatartalmú, és az alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Ezért javasolt mértékkel fogyasztani.

Miért eltérő a fehér és a vörös borok kalóriatartalma?

A fehér és vörös borok kalóriatartalma az alkoholtartalmuktól és a borkészítési folyamatoktól függően eltérő. Általában a vörösborok magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, mint a fehérborok, amelyeknek általában alacsonyabb az alkoholtartalma.

Az alkohol önmagában is magas kalóriatartalmú, így a magasabb alkoholtartalmú vörösborok általában több kalóriát tartalmaznak.

Ezenkívül a fehér és vörös borok előállítási folyamata is különböző, amely befolyásolhatja a kalóriatartalmukat. A vörösborok általában hosszabb időn át áznak a szőlőhéjakon, ami az antioxidánsok és polifenolok nagyobb koncentrációját eredményezi, amelyek hozzájárulnak a bor egészségügyi előnyeihez.

Azonban az áztatás növelheti a bor cukor- és alkoholtartalmát, ami magasabb kalóriatartalomhoz vezethet. A fehérborok készítése során a szőlőből eltávolítják a héjat, ami kisebb mennyiségű antioxidánst és polifenolt eredményezhet, és általában alacsonyabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a vörösborok.

Az édes borokban több a kalória mint a száraz borokban, így jobban hízlalnak?

Az édes borokban általában magasabb a cukortartalom, mint a száraz borokban, és ezáltal több kalóriát tartalmaznak. Azonban a kalóriatartalom fajtánként és az alkoholtartalomtól is függ.

Általánosságban elmondható, hogy az édes borok magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek, mint a száraz borok. Az édes borok általában 80-150 kalóriát tartalmaznak 100 ml-ben, míg a száraz borok általában 65-120 kalóriát tartalmaznak 100 ml-ben.

Azonban a borfogyasztás nemcsak a kalóriák számától függ, hanem az ital mértékéből és az alkoholos italok fogyasztásának gyakoriságától is. Az alkoholfogyasztás mérséklése javasolt, mivel az alkohol magas kalóriatartalmú és az egészségre káros hatásokkal is járhat.

Ha a bor mértékkel kerül fogyasztásra, az nem feltétlenül vezet súlygyarapodáshoz, de ha nagyobb mennyiségű alkoholtartalmú borokat vagy édességet fogyasztunk, az hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Egy 3 puttonyos aszúban mennyi kalóri a van?

A 3 puttonyos aszú kalóriatartalma fajtájától, cukortartalmától és alkoholtartalmától függően változó. Általában egy 3 puttonyos aszú 100 ml-je körülbelül 160-200 kalóriát tartalmazhat. Azonban fontos megjegyezni, hogy az aszú egy édes desszertbor, amely magas cukortartalommal és alkoholtartalommal rendelkezik.

Az aszú fogyasztása mérsékelten ajánlott, és nem javasolt a cukorbetegeknek vagy az alkoholra érzékenyeknek.

Mennyit kell futni, hogy elégesd a sok kalóriát amit pl. alkohol fogyasztással vittél be? Futás kalória kalkulátorunk (cikk alatt indul) megmutatja, hogy futással mennyi kalóriát tudsz elégetni. 


Egészség Gasztro