Mi a különbség Magyarországon a helyszíni bírság és pénzbírság között?

Magyarországon a helyszíni bírság és a pénzbírság két különböző büntetési forma, amelyek eltérő jogi hatásokkal rendelkeznek.

A helyszíni bírság fogalma és jelentése

A helyszíni bírság egy olyan rögtönzött büntetés, amelyet a hatóság helyszínen szab ki az elkövetőnek azonnal a törvény megsértése után.

Az ilyen típusú büntetést általában kisebb szabálysértések esetén szokták alkalmazni, mint például a közlekedési szabálysértések (pl. parkolási vagy sebességtúllépési bírságok). Az elkövetőnek lehetősége van azonnal fizetni, vagy ha nem fogadja el a helyszíni bírságot, akkor a hatóság további intézkedéseket tehet ellene.

Ha szabálysértés elkövetésén rajtakapnak és elismered azt, helyszíni bírságot szabhatnak ki ellened.
Helyszíni bírságot a rendőrség, bizonyos esetekben a vámhatóság, a közterület-felügyelő, a közlekedési hatóság ellenőre, a mezőőr, a halászati őr, a természetvédelmi őr stb. is kiszabhat.

Ha elismered, hogy elkövetted a szabálysértést, alá kell írnod a bírságot. Ebben az esetben itt lezárul az eljárás, nincs lehetőséged fellebbezni! Mielőtt aláírod, mindenképp ellenőrizd az összeget!

A helyszíni bírság összege 5.000 Ft és 50.000 Ft között lehet (de ha 6 hónapon belül ez már a második szabálysértésed, úgy 70.000 Ft is lehet!).

Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén fix mértékű helyszíni bírságot szabnak ki. Vigyázat! Ha 6 hónapon belül ilyen szabálysértés miatt már kaptál helyszíni bírságot, akkor:

- a 2. elkövetésnél 2x-es lesz a bírság összege (tehát ha 6 hónapon belül ugyanabba a bűnbe esel)

- a 3. elkövetésnél 3x-os lesz a bírság összege (tehát ha 6 hónapon belül ugyanabba a bűnbe esel bele háromszor is)

Pénzbírság fogalma

A pénzbírság egy olyan büntetés, amelyet a bíróság szabhat ki a törvény megsértése esetén. Az ilyen típusú büntetést általában súlyosabb szabálysértések vagy bűncselekmények esetén alkalmazzák. A bíróság által kiszabott pénzbírságot általában határidőn belül kell fizetni, különben további jogi következményekkel járhat.

A feljelentés alapján indult eljárásokban nem helyszíni bírságot, hanem pénzbírságot szabhatnak ki.

A pénzbírság összege 5.000 - 300.000 Ft között lehet. Bizonyos közlekedési szabálysértések esetén fix mértékű pénzbírságot szabnak ki, amely a fix mértékű helyszíni bírság duplája.

A pénzbírságot 30 napos határidő alatt kell megfizetni.

Mi történik, ha nem fizeted meg a pénzbírságot/helyszíni bírságot 30 napon belül?

A bíróság tárgyaláson a bírságot elzárásra változtatja át, kivéve, ha vállalod, hogy ledolgozod a büntetést közérdekű munkában és ezt a szándékodat a fizetési határidőt követő 3 munkanapon belül jelzed az állami foglalkoztatási szervnél (volt munkaügyi központ)! 

A pénzbírság közmunkára vagy börtönre is átváltható

5.000 Ft pénzbírságot/helyszíni bírságot 1 nap elzárásra, illetve 6 óra közérdekű munkára változtatnak át. Tehát, ha például 30.000 Ft-os helyszíni bírsággal sújtottak, és nem tudod megfizetni, az 6 nap (6x6 óra) közérdekű munkára, illetve 6 nap elzárásra változtatható át. 

Összefoglalás

Összefoglalva, a helyszíni bírság és a pénzbírság közötti fő különbség az, hogy az elsőt a hatóság helyszínen szabja ki, míg a másodikat a bíróság rendeli el. Emellett a helyszíni bírságok általában kisebb szabálysértések esetén alkalmazhatók, míg a pénzbírságok súlyosabb szabálysértések vagy bűncselekmények esetén jönnek szóba.


Jog