Napjainkban egy átlagos ember átlagosan 5%-al magasabb, mint 100-200 évvel ezelőtt. Ennek az oka egészen magától értetődő: Fejlődött a tudomány, az egészségügy és az egész emberiség. Egyre jobb körülmények között éltek az emberek, másként étkeztek, és a fejlődő orvostudománynak köszönhetően kisebb halálozási aránnyal, jobb esélyekkel élték mindennapjaikat. De az utóbbi 200 évben a hollandok kétszer akkora növekedést értek el, mint a többiek: átlag 10 centiméter helyett a magasság átlagos növekedése 20 centiméter, ami brutálisan hangzik elsőre. Na meg másodjára is. De mi lehet ennek az oka? Megtudhatjuk a választ a van5perced.hu írásából.

A hollandok hihetetlen növekedése tökéletes példa az emberi evolúció működésére: Az átlagos magassággal rendelkező nők termékenyebbek voltak, mint az alacsonyabb, vagy túl magas nők, a férfiaknál viszont termékenyebbnek bizonyultak a legmagasabbak. Bár, itt nem igazán a biológiai termékenységről van szó, hanem a hölgyek egyedi preferációjáról - szívesebben választottak maguknak magas férjet és szívesebben szültek gyermeket a magas hím-egyedeknek. Na de hölgyeim...

A magasság ugye öröklődik, így magától értetődő, hogy ez nagyban közrejátszott a hollandok átlagos magasságának növekedésében. A hollandoknál a genetika (vagy a "természetes" kiválasztódás) mellett természetesen a remek életkörülmények, a változatos, kalóriadús (ám egészséges étkezés), a tejtermékek iránti rajongás is közrejátszott. A tudósok eddig körülbelül 3000 különböző gént azonosítottak, amelyek hatással lehetnek az ember növekedésére és magasságára. Ez azért is fontos és óriási előrelépés, mert ezen kutatásoknak köszönhetően hamarabb feltárhatják a fejlődési rendellenességek, vagy a magassággal kapcsolatos retardációk okait, amik durván az emberiség 3-5 %-át érintik.

Annyi biztos, hogy ha követjük is a holland példát, egyhamar esélyünk sincsen utolérni őket, hiszen a válasz nem csak az életmódban és a párválasztásban rejlik, hanem abban a több ezer génben, amit a szakemberek a mai napig kutatnak.

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk