A párásodás következményei

A hőszigetelt nyílászáróknak köszönhetően nem keveset tudunk spórolni a fűtési költségeken, azonban a szigetelésnek megvan a maga “átka” is, hiszen az elhasznált, párás levegő is jobban megszorulhat a lakásban. 

A magas páratartalom következménye lehet a dohosodás vagy a penész kialakulása. Ez pedig sem a lakásra, de legfőképpen az egészségünkre sincs jó hatással. 

Mi van a levegőben? 

Menjünk tovább! A pára egy dolog, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi szennyező anyagot tartalmaz a levegő? Ezek bejuthatnak akár kintről, az ablakon, ajtón keresztül, de akár belső anyagok is kibocsáthatják. A káros anyagok súlyos esetben olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint amilyen az asztma vagy a tüdőrák. 

Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy az egészség állapota nagy részben a belső levegő minőségével hozható összefüggésbe. Éppen ezért fontos otthonunkban a megfelelő szellőzőrendszer kiépítése. 

A szellőző rendszerek működési elve

A különböző szellőztető rendszerek működési elve egy és ugyanaz, hiszen lényege, hogy a lakás vagy a munkahely szellőztetése során a friss és az elhasznált levegőt cserélje a hőcserélő egységen keresztül. 

Ezen rendszerek nagyban hozzájárulnak egészségünk fenntartásához, ráadásul igazán költséghatékonyak is. Az AeroVentil univerzális légszelepei például segítenek egy bombabiztos légcserélő rendszert létrehozni otthonodban!

A légszelepek szerepe a szellőztetésben

Vannak elszívó és befúvó típusú légszelepek egyaránt, amelyeknek tulajdonképpen az a feladatuk, hogy a levegő optimális áramlását biztosítsák. Mondhatni, ezen elemek nélkül nem is létezne szellőzőrendszer. Ezek készülhetnek fémből, de leginkább a műanyag változatok az elterjedtek. Sok esetben a szűrő is tartozék hozzájuk. A mai légszelepek a napfénynek is ellenálló anyagból készülnek, és a burkolatuk akár festhető is. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a speciális zajcsillapításra is. 

A szellőztetőben minden elemnek illeszkednie kell a másikhoz, csak így garantált a megfelelő működés. Ha nem biztos valamiben, ne aggódjon, profi szakemberek segítik tanácsaikkal, hogy megvalósíthassa a tökéletes, kórokozómentes légteret otthonában!


Otthon