Bebizonyosodott, hogy a szív és az izomzat számára hasznos a megléte. Hiányát okozhatja stressz, illetve az intenzív testedzés is lassíthatja a termelődését, így természetes vagy mesterséges pótlása válhat szükségessé, azonban ehhez érdemes orvos tanácsát kérni.
Mi az L-arginin?
Az arginin a szervezet építőköveinek tartott fehérjék előállításában részt vevő 20-féle aminosav egyike. A fehérjeszintézishez szükséges. Emellett a proteineken keresztül részt vesz a csontozat, az izomzat, a szövetek felépítésében, számos folyamatban, valamint hormonok és enzimek alkotórésze. Intenzív edzés, valamint fehérjediéta idején szükséges lehet a megnövelt fehérjebevitel, amelyhez a BodySelect Whey Protein vagy savófehérje italporai tökéletes alapot adnak.
Az L-arginin speciális aminosav, amely csak bizonyos körülmények megléte esetén válik esszenciálissá, vagyis a szervezet nem minden esetben képes előállítani, ezért táplálékkal vagy táplálékkiegészítő útján, súlyos esetben intravénásan kell a szervezetbe juttatni.
Mihez van szükség argininre?
Egyik elsődleges feladata a nitrogén-oxid molekula előállításának fokozása, amely különféle testi funkciókat és folyamatokat befolyásol. Például szabályozza a véráramlást, a sejtkommunikációt, javítja a vérkeringést, így az érelmeszesedés megelőzésében is komoly szerepe van. Segíti a máj méregtelenítő feladatát, a mérgező anyagok, legfőképp az ammónia eltávolítását.
Egyes aminosavak, így a glutamát, a prolin és a kreatin előanyaga, amik nélkülözhetetlenek az immunrendszer működéséhez, egészségének fenntartásához. Az arginin hiánya súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.
Milyen hatása van az argininnek?
A kiegyensúlyozott étrendnek nagy szerepe van az arginin szervezetre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. A fehérjedús táplálkozás segít a szervezet számára megfelelő arginin-mennyiség előállításában. Természetes forrásai a diófélék, a napraforgó- és a szezámmag, a barna rizs, a zabliszt, a korpás búzakenyér, a tenger gyümölcsei, de a görögdinnye is jó citrullinforrás, amely argininné alakul, így edzés előtt fogyasztva kiváló hatású a teljesítmény szempontjából.
A szájon át szedhető arginin pótlásának nincs tudományosan bizonyított hatása a sportteljesítményre, azonban közvetetten a mozgás, a tudatosan felépített edzésterv alapján végzett gyakorlatok segíthetik azt.
Az L-arginint számos betegséggel, állapottal kapcsolatban vizsgálják, azonban ez idáig nem bizonyított a hatása. A túlzott arginin étrendkiegészítő-fogyasztás gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat, emiatt szedése előtt érdemes kikérni egy orvos tanácsát vagy természetes arginin-forrásokra váltani.