Közéjük tartoznak a patkányok is, akik meglepően intelligens állatok lévén sokféle módon és helyen juthatnak be hozzánk. Sokszor olyan szűk és kicsi helyeken keresztül is, amikre nem is gondolnánk. Az egér és a patkány is óvatos állatok, kerülik a nyílt tereket, valószínűleg nem úgy fogunk tudomást szerezni a jelenlétükről, hogy összefutunk velük. Előbb tapasztaljuk a hátrahagyott jeleket, mint magát az állatot. Érdemes tehát tisztában lennünk azzal, hogy milyen jelek esetén gyanakodjunk rájuk. Miért fontos már a legelső gyanúnál is cselekedni?

A patkány súlyos betegségeket terjeszthet

A patkányok és egyéb rágcsálók igen hamar megtalálják a kamránkat, ahol a különböző élelmiszereinket tároljuk. Ha ezekbe beleesznek, akkor a nyálukkal máris megfertőzhetik azokat különböző kórokozókkal. A patkányok és úgy általában a rágcsálók hihetetlen szűk helyen is képesek bejutni a szobákba, a zárt ajtó nem mindig jelent biztonságot. Ügyesen másznak is, tehát a kamra polcai is könnyen elérhetők számukra.

A patkány nyála mellett a vizelete és az ürüléke szintén veszélyes, ezeket bárhol otthagyhatja az útvonalán. A történelem nagy pestisjárványai óta tudjuk, hogy még a rágcsálókkal együtt utazó élősködők, bolhák, kullancsok, atkák is rendkívül nagy veszélyt jelentenek. Agyhártyagyulladás, veszettség, szalmonella kiinduló forrásai lehetnek.

A kamrában ezért érdemes, amit csak lehet, jól záródó műanyag dobozokban tárolni, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el azt, hogy a patkányok martalékává váljon a tartalmuk. A kutya- és macskaeledelek is finom falatok a rágcsálók számára, azok elzárásáról is gondoskodjunk! A patkányok mindenevők, ezért az átlag háztartásban fellelhető alapanyagok mind kiváló táplálékforrások számukra is.

A patkány károkat okozhat az otthonodban

A patkányok azonban nemcsak az élelmiszereken keresztül jelenthetnek ránk veszélyt, hanem akár a házunk vagy lakásunk elektromos hálózatán, épületszerkezetén keresztül is. Már maga a rágcsáló elnevezés is beszédes, hiszen jól kifejezi azt, hogy szinte állandóan rágcsálnak valamit. Akár épp a villanyvezetéket.

A villanyvezetékek cseréje vagy javítása nem kis költség, a megbontott falról és egyéb munkákról nem is beszélve. Egy rossz vezeték tüzet is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy a patkányok jelenlétének első jeleinél cselekedjünk!

Ha a patkány épp fészket szeretne készíteni magának, akkor szívesen összegyűjt bármit, amit erre alkalmasnak gondol, megrongálva így a szigetelést vagy bármilyen textilt (padlásra eltett párnákat, paplanokat, egyebeket). Azokat a helyeket is érdemes tehát időről időre átvizsgálni, ahova nem nagyon járunk, esetleg már kidobandó lomokat tettünk (padlás, pince). Ezek az érintetlenebb helyek kitűnő búvóhelyek lehetnek a rágcsálók számára.

A gerendázatban is kárt tudnak okozni, erős fogaikkal sokféle anyagot képesek átrágni.

Honnan tudom, hogy patkányok járnak a házban?

Ha éjszaka különböző neszekre, rágásra, kaparásra ébredünk, az sajnos eléggé csalhatatlan jele annak, hogy rágcsálóval állunk szemben. Az este csöndjében kifejezetten zavaró ez a neszezés, főleg hogy lehet ez a falban, a padlóban, a tető alatt, szinte bárhol. Könnyen eljutnak a csövek mellett mászva a ház bármely pontjára. Már ekkor érdemes egy-egy csapdát kitenni, vagy szakember segítségét kérni.

A megdézsmált élelmiszerek szintén elég biztos jelek, természetesen ha ilyet tapasztalunk, a teljes zacskó vagy doboz élelmiszert dobjuk ki, ne kockáztassunk! A műanyag dobozokon vagy egyéb tárgyakon fellelhető rágásnyomok is árulkodóak lehetnek. Az állat ürülékét és vizeletét is észrevehetjük. Ha így történik, akkor óvatos takarítás után fertőtlenítsünk! Az ürülék megszáradva és elporladva a levegőbe is be tud jutni, onnan pedig könnyen a szervezetünkbe, ezért óvatosan takarítsunk!

A falakon vagy egyéb helyeken (csövek, vezetékek körülötti tér, ajtók és ablakok tere), sarkokban rágott lyukak is jelezhetik a rágcsálók jelenlétét. A patkánylyukak viszonylag nagyok (az egéréhez képest mindenképpen), a szélük pedig egyenetlen.

A háborítatlan helyiségekben fészekkezdeményeket is találhatunk. A fészkek építéséhez bármilyen puha anyagot felhasználnak a patkányok (papír, különböző szigetelőanyagok, textilek).

A patkányok intelligens állatok, sokkal nehezebb elkapni őket, mint az egereket. A különböző mérgek amellett, hogy nem veszélytelen a használatuk, még azt se biztosítják, hogy az állat olyan helyen pusztuljon el, ahonnan könnyen eltávolítható. Bízzuk inkább szakemberre!

Ha tartunk bent háziállatot, akkor az ő viselkedésük is jelezheti a betolakodót. A macskák ebből a szempontból is igen jó társaink lehetnek, sőt létező módszer a patkányirtás vadászgörény segítségével. Ily módon még a méreg vagy más csapda kihelyezése se szükséges. Ha bent tartunk háziállatot, akkor a méreg abból a szempontból sem jó választás, hogy veszélyt jelenthet kedvencünkre is.


Otthon Állatvilág