Vagyis részletekbe menően rávilágítunk, hogy pontosan mit foglal magába a kijárási korlátozás, és mit érdemes észben tartani vele kapcsolatban.

A kijárási korlátozás és a kijárási tilalom közötti lényeges különbség

Kijárási korlátozás mellett munkavégzés, illetve az alapvető szükségletek biztosítása végett el lehet hagyni az otthonunkat. Vagyis mehetünk dolgozni, elvégezhetjük a bevásárlást, emellett pedig az egészségügyi séta, futás vagy a kerékpározás is megengedett.

Kijárási tilalom esetén nincs meg ez a szabadság. Tehát ez egy szigorúbb intézkedésnek minősül, aminek a hatására az alapvető szükségletek biztosításának céljából sem hagyhatjuk el az otthonunkat.

Mindkét típusú intézkedés esetében elmondható, hogy hatóságilag rendelhetők el, és csakis a hatóság oldhatja fel az érvényességüket.

A Magyarországon érvénybe léptetett kijárási korlátozás részletei

A hazánkban bevezetett korlátozás keretei között a gyerekeket be tudjuk vinni az iskolák ügyeleteire, mert ez a kijárást lehetővé tevő alapos okok között van. Az ügyeleten egyébként öt főt számláló csoportokban vigyáznak a legkisebbekre. Hasonló célra óvodákat is kijelöltek az önkormányzatok, a gyermekeket ide is el lehet vinni.

Szintén lehetőség van kimenni a szabadba sétálni és sportolni, kutyát sétáltatni. Az viszont kiemelten fontos, hogy legalább a másfél méteres távolságot tartsuk meg egymástól. Ennek szellemében a társas érintkezések számát érdemes minimálisra csökkenteni, egyúttal tömegközlekedésen is megtartani másoktól a kellő távolságot.

Vendéglátó üzletben kizárólag az ott dolgozók, valamint az elvitelre készült ételek kiadását és elszállítását végzők tartózkodhatnak.

A korlátozás mellett mire célszerű még feltétlenül odafigyelni?

Amennyiben ideiglenesen el kell hagynunk az otthonunkat, akkor lehetőség szerint vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt, és használjuk is. Amennyire csak lehet, próbáljuk meg minimalizálni a társas érintkezéseket.

Tömegközlekedésen, élelmiszerüzletekben és viszonylag sok ember társaságában célszerű szájmaszkot viselni. Egész pontosan a kellő védelmet biztosító, FFP2-es vagy FFP3-as szabványú maszkok viselése a javasolt, mert ezek a változatok képesek csak megfelelően kiszűrni a levegőben szálló apró részecskéket, köztük a fertőzéseket.

A rendszeres kézmosás fontosságát pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mossunk alaposan, legalább húsz másodpercig kezet hazaérkezéskor, étkezések előtt, illetve mindig, amikor valamilyen idegen fém tárgyat megérintettünk.


Munka